Стресираща статистика за затлъстяването

2014-08-05 20:01:00
Стресираща статистика за затлъстяването
Снимка: thinkstockphotos.com

В последните години постоянно се говори за проблемите, свързани със затлъстяването. За съжаление, това става все по-масов проблем, който засяга хора от всякакви възрасти. Често слушаме, че трябва да се храним здравословно, да не прекаляваме с мазните и вредни храни, но реално, правим ли нещо по въпроса? Здравословното хранене може да удължи живота ви. Учудвате се?

 

Затлъстяването съкращава живота повече от тютюнопушенето. Това са установили американски учени, които са провели най-мащабното изследване върху ефекта на затлъстяването. Прекомерно затлъстяване се смята около 45 килограма над нормата за човек със среден ръст. Тези хора умират средно от 6 до 13 години по-рано от връстниците си.

 

Учените използвали данни от 20 изследвания, проведени в САЩ, Швеция и Австралия. Те са обхванали около 10 000 души с крайно затлъстяване и 300 000 с нормално тегло. Резултатите са категорични, че рискът от смърт по всяко време се увеличава с покачването на теглото. Основните заболявания, които водят до преждевременна смърт са сърдечносъдови заболявания, рак и диабет.

 

В световен мащаб, се оказва, че около 30 процента от хората са с наднормено тегло или затлъстяване. В САЩ 36% от възрастните са със затлъстяване. Според изследванията, които са провели учените, става ясно, че за проблемът със затлъстяването не е виновен само приемът на повече калории. Главната причина е заседналият начин на живот.

 

 

Според проведените изследвания, броят на жените, които никога не са спортували, се е увеличил повече от два пъти. През 1994 година процентът е бил 19.1, а през 2010 – 51.7%. При мъжете нарастването е четири пъти. От 11.4%, мъжете, които никога не са спортували вече са 43.5%.

 

Индексът на телесната маса в последните десет години се е увеличил най-много при жените на възраст от 18-39, според тревожната статистика. Оказва се, че и талията на американците се увеличава годишно с около 0.3%. Смята се, че е тревожно, когато талията надхвърли 102 см за мъжете и 88 см при жените.

 

Данните у нас сочат, че България се нарежда на шесто място в Европейския съюз по затлъстяване на деца от 11 до 17 годишна възраст. Всеки трети първокласник у нас е с наднормено тегло. Лекари са разтревожени, че пълнотата се смята само за козметичен дефект, а не се приема като здравословен проблем. Наднорменото тегло засяга сърдечносъдовата, ендокринната и костно-ставната система.

 

Учените напомнят, че е много важно да се храним балансирано и да спортуваме редовно. Понякога и прекаленото вманиачаване на тема тегло не е здравословно, защото зачестяват и случаите на булимия и анорексия сред тийнейджърите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
nel32_21
преди 9 години

След 10 години ще е още по-зле. Можем само да се молим за по-малко болести. :(


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия