Семената от чиа - най-модерната суперхрана

2014-07-21 16:01:00
Семената от чиа - най-модерната суперхрана
Снимка: freeimages.com

Знаете ли какво точно представляват суперхраните? Това са храни, които се считат за здравословни и понякога дори могат да повлияят на някои медицински състояния. Тези храни се отличават с високото съдържание на антиоксиданти, витамини и други полезни вещества. Суперхраните не включват билки. Няма единна класификация кои храни са суперхрани и кои не са, но смятаме, че чиата определено заслужава този етикет.

 

Чиа е растение, разпространено в Мексико и Гватемала,  достигащо височина около метър. Семената са най-важната част от растението, защото са източник на полезните хранителни вещества. Съдържат калций, бор и желязо, а количеството антиоксиданти надхвърля над 3 пъти количеството в боровинките.

 

Семената от чиа са много богати на омега-3 мастни киселини и фибри. Хубаво е, че могат да се ядат без да се стриват и имат дълъг срок на годност. Ако искате да отслабнете, те са добра идея, защото са много засищащи и се борят с токсините.

 

Тези вълшебни семена помагат за по-бавното усвояване на глюкозата, като контролират нивата на кръвната захар, стимулират и подобряват работата на стомаха, подобряват паметта, дори намаляват депресията. Могат да се борят с килограмите, защото семената поемат много вода. Така се раздуват в стомаха и създават усещане за ситост. Трябва да споменем, че семената не съдържат глутен, а това е много важно за някои хора, които са алергични към тази съставка.

 

 

Семената от чиа са изключително богати на протеини, могат да бъдат сравнени само с овеса. Съдържат пет пъти повече калций от млякото и два пъти повече калий от бананите.

 

 

Семената от чиа имат хидрофилични свойства, които ги превръщат в ефективен стабилизатор на течностите и електролитите в тялото. Тези семена имат способността да абсорбират вода 12 пъти повече от собственото си тегло. Затова консумацията на семена от чиа ще ни помогне да регулираме телесните флуиди и да намали риска от дехидратация. Тъй като семената от чиа ни поддържат хидратирани, те са чудесна добавка към диетата ни, особено ако правим много физически упражнения.

 

Как се консумират? Семената от чиа могат да се консумират по какви ли не начини. Можете да ги прибавите във всякаква салата и да ги хапвате така. Друг вариант е да ги накиснете в малко вода. Те ще я поемат и ще се образува гел, който ще има вкус на самите семена.

 

Има рецепти дори за пудинги и сладкиши, приготвени от семена от чиа. Може да добавяте различни плодове, кисело или прясно мляко. Семената от чиа са перфектна закуска, защото засищат за дълго време.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия