Как да избереш най-добрата диета за теб?

2014-07-07 16:23:00
Как да избереш най-добрата диета за теб?
Снимка: Dreamstime

В интернет има огромно разнообразие от диети и хранителни режими и това прави откриването на правилната диета нещо много трудно, а за някои се оказва дори невъзможно. Няма жена, която да не иска да има красиво и стегнато тяло. Би било прекрасно, ако това се постигаше с много ядене, но, за съжаление, нещата не седят точно така. Ако искаш да се сдобиеш с мечтаното тяло, трябва да спазваш диета, която ти пасва на организма и да спортуваш редовно.

 

Напълно нормално е, когато спазваш диета, която не дава така желаните резултати или не ти действа добре на психиката, рано или късно да се откажеш. Когато прочетеш информация за някоя нова диета и ти хареса, замисли се дали тя наистина ще даде обещаните резултати. Има диети, които изглеждат наистина примамливо, но не водят до отслабване. Доста е потискащо да промениш хранителния си режим, да спазваш новите правила и кантарът да не мърда надолу.

 

Как да избереш правилната диета?

 

Има няколко основни неща, които трябва да вземеш предвид, преди да започнеш диета. Виж кои са те:

 

1. Обещава ли бързо отслабване?

 

2. Включва ли вредни и висококалорични храни?

 

3. Включва ли достатъчно храна?

 

4. Може ли да навреди на здравето ти?

 

5. Разнообразна ли е ?

 

1. Диетите, които обещават бързо и драстично отслабване, най-често водят до така нежелания йо-йо ефект. Не се подлъгвайте по примамливите резултатите, които ви обещават. За да бъде едно отслабване пълноценно и дълготрайно, то трябва да става постепенно. Ако свалите над 5 килограма в рамките на 2-4 седмици, със сигурност ще си ги върнете в най-скоро време, а заради стреса, който сте причинили на организма си, ще качите още няколко отгоре. Все пак тялото ви трябва да има достатъчно резерви от мазнини, защото не се знае кога пак ще ви хрумне да сте на диета, която не доставя нужните витамини и минерали, които са необходими на тялото ви, за да функционира нормално.

 

 

2. За съжаление, няма как да се отървеш от излишните килограми, докато хапваш вкусни и висококалорични храни. Затова в никакъв случай не започвай изкушаващи диети с шоколад, хляб, банани и т.н. За да бъде хранителният режим полезен и да ти донесе така желаните резултати, той трябва да се състои от нискокалорични храни, които са полезни за организма ти, а вафлите, кроасаните и т.н. не са от тях.

 

3. Повечето хора смятат, че най-лесно и бързо се отслабва, когато човек яде малко. Това е доста погрешно схващане, което често води до нежелани резултатите. Истината е, че се сваля значително по-бързо, когато се храниш често, по малко и с правилните храни. Просто трябва да консумираш храни, които забързват метаболизма ти и за които са нужни доста калории, за да бъдат обработени. Така приемаш калории с тях, но за да бъдат преработени, изгаряш повече, отколкото си приела. Когато не се храниш, организмът е под стрес и трупа запаси при всяка възможност. Когато обаче се храниш редовно и разнообразно, той се чувства добре, функционира нормално и съответно метаболизмът ти е бърз и не трупаш излишни мазнини.

 

4. Някои диети са изключително опасни и водят до сериозни здравословни проблеми. Затова, преди да промениш хранителния си режим, прочети достатъчно информация относно диетата и при възможност се консултирай с диетолог.

 

5. Диетата, която спазваш, трябва да бъде достатъчно разнообразна, за да може организмът ти да не бъде лишаван от важни витамини и минерали. Трябва да ядеш от всички групи храни, за да не си създадеш сериозни здравословни проблеми. Някои известни диети водят до проблеми с бъбреците, други до отпадналост, умора, понижаване на хемоглобина и желязото и т.н. Диетата ти трябва да бъде балансирана, за да се чувстваш добре и да отслабваш здравословно.

 

Нужно е да се настроиш предварително психически за това, което ти предстои. Най-добре е да си имаш план с дългосрочни цели, които да следваш, за да бъдеш максимално стриктна и да виждаш черно на бяло постигнатите резултати. Не е достатъчно само да следваш диетата, трябва и да спортуваш, за да отслабваш красиво. Ако само промениш хранителния си режим, без да започнеш да тренираш, рискуваш да се сдобиеш с увиснала кожа със стрии, а ти не искаш това, нали?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия