10 неща, които трябва да знаеш за метаболизма [част втора]

2014-07-15 10:33:00
10 неща, които трябва да знаеш за метаболизма [част втора]
Снимка: thinkstockphotos.com

Какво представлява метаболизмът?

 

Името му произлиза от гръцката дума „метаболе“, означаваща „смяна“ или от „метаболисмос“, което означава „прехвърляне“. Метаболизмът /обмяна на веществата/ е съвкупност от биохимични реакции, които протичат в клетките на организмите, за да ги поддържат живи. По този начин те нарастват и се възпроизвеждат, обновяват своите структури и отговарят на промени в заобикалящата ги среда.

 

 

Хората доста говорят за своя метаболизъм, но са малко тези, които наистина знаят как да му повлияят, за да постигнат промяната, която искат. Виж няколко съвета, които ще ти бъдат полезни, ако искат да промениш теглото си:  

 

6. Калориите са от особена важност

 За да успееш да се отървеш от излишните килограми, трябва да внимаваш какво ядеш. Специалистите съветват да наблегнеш на консумацията на нетлъсти меса, риба, соя, фибри и обезмаслени продукти. Кои храни съдържат най-голямо количество протеин: Яйце – 100% Риба – 70% Телешко месо – 69% Краве мляко – 60% Кафяв ориз – 57% Бял ориз- 56% Соя – 47% Ядки – 43% Сушени плодове – 34% Картофи – 34%

 

7. Метаболизмът се забавя с годините

Колкото повече човек остарява, толкова по-бавен става неговият метаболизъм. От това няма как да се избяга. След време, когато навършиш 40 години, трябва да започнеш да хапваш по-малко и да намалиш калориите с 200 единици за сметка на физическото натоварване.

 

8. Може да въздействаш на метаболизма си

За съжаление, все още не съществува хапче или хирургическа интервенция, която може да промениш човешкия метаболизъм. Всеки с късмета си – някои хора имат бърз метаболизъм и могат да ядат всичко, което поискат, а други трябва да внимават с количеството приети калории. За да окажеш въздействие върху своя метаболизъм, трябва да контролираш храната си, нейното количество и физическата активност. Ако спортуваш редовно и се храниш се правилно, ще натрупаш достатъчно мускулна маса и ще гориш повече калории, отколкото ако в тялото ти има повече мазнини, отколкото мускули.

 

9. Определи своя индивидуален индекс на телесна маса

Индексът на телесна маса е медикобиологичен показател, служещ за определяне на нормалното и здравословно тегло при хората. Индексът се определя по следната формула - теглото в килограми/височината в метри на квадрат. Да вземем за пример момиче високо 1,70 сантиметра и тежащо 57 килограма. Нейният индекс е 57 килограма/1,70х1,70, което е равно на 57/2,89, което е 19,72.

 

Индекс на телесната маса според Световната здравна организация


 

10. Щитовидната жлеза оказва влияние на метаболизма

Факт е, че тя контролира голямо количество от телесните функции, включително и метаболизма. Когато тя забави функциите си това се отразява пряко на метаболизма като го забавя и обратното. Ако смяташ, че се храниш правилно и тренираш достатъчно, но въпреки това не се вталяваш или напротив – напълняваш, отиди на лекар и си направи изследване на нивата на тиродните хормони.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия