Как да облекчим болката от слънчевите изгаряния

2014-07-20 16:08:00
Как да облекчим болката от слънчевите изгаряния
Снимка: freeimages.com

Ето, че отново е лято и спокойно можем да се насладим на дългия летен ден, даващ ни възможност за почти безкрайно забавление. Вече устремено вървим към средата на сезона, което означава, че със сигурност отдавна сме планирали лятната почивка, а може би дори сега се отдаваме на заслужена почивка под парещите лъчи на слънцето.

 

 

Те понякога могат да се окажат изключително коварни и заблуждавайки ни с привидно приятното усещане на лято да изгорят кожата ни. Ако и вие сте забравили слънцезащитните мазила или пък просто сте заспали под парещото слънце, то най-вероятно сега съжалявате искрено за тази си постъпка.

 

Не се безпокойте, решение винаги има. Първият вариант е да се запътите към най-близката аптека, от която да си закупите необходимите медикаменти, чрез който да облекчите болката. Не забравяйте обаче да се посъветвате с компетентен по този въпрос лекар, защото иначе рискувате да си навредите повече. Ако обаче, смятате, че химията не е за вас, то имаме няколко предложения, които може да ви помогнат.

 

В следващите няколко реда ще може да разберете за напълно достъпни продукти, от ежедневието ни, които обаче имат невероятното свойство да облекчат кожата ни след слънчево изгаряне.

 

Кисело мляко

 

Един от най-ефективните природни продукти, чрез които може да се отървете от парещото и дразнещо усещане, което се предизвиква от изгарянията е киселото мляко. Те притежава невероятните свойства да охлажда кожата, тъй като отнема топлината от нея и същевременно я хидратира и подхранва.

 

Оцет

 

Ако сте склонни да се подложите на сравнително ароматна терапия, която обаче не знаме до колко ще се хареса на околните, то може да заложите и на оцета. Изключително важно обаче е той да е бял или ябълков. Доказано е, че тези видове отнемат топлината и болката, успокояват и охлаждат кожата, затова са изключително подходящи за студени компреси, чрез които да третирате кожата.

 

Резенчета краставици и картофи също помагат за успокояване на раздразнената и изгоряла кожа, като отнемат топлината и редуцират подуване и оттичане. Важно е да не използвате ароматизирани и парфюмни лосиони, когато сте прекалили с излагането на слънце, тъй като те могат само допълнително да раздразнят кожата. Използвайте медицински кремове за след слънце. Освен това забравете за ексфолиантите за тяло — те наранят изнежената кожа.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия