Какво представлява ароматерапията и как влияе? [част втора]

2014-07-11 17:29:00
Какво представлява ароматерапията и как влияе? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Етеричните масла оказват благотворно действие на духа и тялото. Те могат да подобрят настроението да повишат жизнения тонус и да внесат позитивна енергия в ежедневието. Представяме ви няколко доказани рецепти за наслада на сетивата и придобиване на жизнени сили.

 

Употреба: за направата на противодействащо на страха и стреса масло за тяло: към 50 мл масло от жожоба или бадемово масло се добавят 4 капки иланг-иланг, 2 капки бергамот и 3 капки бурсерово масло. Етеричната смес е подходяща и като добавка за вана.

 

Лавандулата може всичко. Миризмата на лавандула се свързва с представата за уют, сигурност и защита. Действие: лавандуловото масло е едно от най-важните, любими и често използвани етерични масла в ароматерапията. То помага както на тялото, така и на психиката да възвърнат баланса си и постигнат вътрешно равновесие. За Хилдегард фон Бинген това бил първи избор при шок: 2-3 капки лавандулово масло, капнати върху кърпа, се поднасяли на пострадалия за вдишване. Лавандуловото масло помага при стрес, страхови неврози и загуба на сън.

 

Употреба: При нарушения на съня: 3-5 капки лавандулово масло се капват директно върху възглавницата (не оставят петна).

 

Суперлативи за бурсеровото масло. Миризмата му е дървесно-плодова до цветно-розова. Действие: благодарение на интензивното си действие маслото от южноамериканското дърво Bursera delpechiana оказва силно влияние на психиката. То повдига настроението, дори когато човек се чувства слаб и малък.

 

 

Употреба: втриването на малко масло в слънчевия сплит или на гръбначния стълб в лумбалната област помага на тялото и психика та да възвърнат равновесието си Също от ароматна лампа бурсерово то масло може да окаже подсилващо то си действие. Успешно се съчетае с портокал, мандарина или роза.

 

Бергамотът - поглед към светлината. Маслото от бергамот се определя като „скъпоценен камък” сред цитрусовите аромати. То противодейства на страха и стреса и притежава повишаващо настроението и отпускащо нервите действие. Маслото внушава на епифизата, че свети слънце. Ароматът му действа тонизиращо на вегетативната нервна система, което означава, че при напрежение я отпуска, а при отпадналост и умора я регулира и възвръща силите й. Маслото от бергамот е най-подходящо като масажно олио за тяло, добавка за вана или за ароматна лампа.

 

Внимание: маслото от бергамот съдържа фурокумарин, който силно повишава светлочувствителността на кожата. Затова е разумно да се избягва директната слънчева светлина при употреба на открито.

 

Безсмъртничето - слънчево злато за тялото и душата. Етеричното масло от безсмъртниче (жълт смил, каменно цвете) може да развърже и най-стегнатите възли в психиката. То действа отпускащо и уравновесява-що при загуба на енергия, причинена от стрес и претоварване. Има и прочистващо от отрови действие - в пряк и преносен смисъл. Масажът с масло от безсмъртниче стимулира процеса на разрешаване на проблема и освобождава психиката от напрежение.

 

Употреба: За приготвянето на масажно олио са необходими 2 капки безсмъртниче и 2 капки лавандула, разбъркани с 1 с.л. бадемово масло или масло от жожоба. Да се масажира с дълги, бавни движения.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия