Бананите помагат за трезва мисъл

2014-03-28 14:01:00
Бананите помагат за трезва мисъл
Снимка: freedigitalphotos.net

Бананите са любими плодове и на малки, и на големи. Особено актуални са през зимата и ранна пролет, когато тялото обича по-тежката храна. Чудесно е да имаш някой и друг банан под ръка тогава.

 

Знаеш ли, че бананите нямат нужда от обработката на стомаха? Всъщност те директно се усвояват от организма. Толкова са фини, че минават „необезпокояващи" стомашните ти процеси. Незаслужено имат славата на тежка храна, но това е само мит, подхранват от факта, че засищат.

 

Още нещо интересно – бананите съдържат големи количества от прословутия витамин B12. Той помага на организма да образува червени кръвни телца, както и на нервната система да функционира правилно. Неговата липса води до анемия, затова не го подценявай. Набавяй на тялото си ценни дози от веществото с един банан дневно.

 

Медиите и много от здравните организации, практикуващи класическите лечебни методи, твърдят, че B12 има само в месото, яйцата и млякото. Според тях в растителните продукти той е твърде малко. А всъщност B12 се самоподдържа в тялото. Имаме огромни количества от него в запас, достатъчен за 8-9 години напред. При това положение, дори минималният прием на B12, спомага запасите никога да не свършат.

 

Ето защо ти препоръчваме да ядеш банани! Слушай тялото си, то ще ти каже колко и кога. Не се притеснявай ако си веган, на когото постоянно се натяква, че ще се разболее и други такива. Не се предавай на общоприетата заблуда. Яж си бананите и бъди спокоен.

 

 

Другият значително важен елемент в бананите е калият. Заедно с натрия той регулира водното равновесие в организма. Ако натрий-калиевият баланс бъде разрушен, то функциите на нервите и мускулите страдат. Калият спомага за яснотата на мисълта, като доставя кислород до мозъка и участва в изхвърлянето на отпадъците извън организма. Освен това той допринася за правилното функциониране на бъбреците.

 

Калият е много важен и за pH-баланса. Той противодейства на повишената загуба на калций. Например, хората, които пият повечко кафе или ядат повечко сол, е добре да си хапват и повечко банани.

 

Така че смело консумирай от жълтите, продълговати плодове. Те са не само полезни, а задължителни за едно здравословно и балансирано хранене. Независимо от сезона, яж банани за да си с трезва мисъл, здрави кръвни телца и функциониращи бъбреци.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия