Авокадото - извор на здраве и красота

2014-03-21 20:31:00
Авокадото - извор на здраве и красота
Снимка: freedigitalphotos.net

Древните маи са имали поговорка: „ Там, където расте авокадо, гладът няма да си намери приятели.” Сещате се защо, нали?! Авокадото е истински суперпродукт. Разрежете „крокодилската” кожа на този капковиден плод и около огромната семка вътре ще откриете кремооб разна зелена маса, която почти няма вкус. В тази изключително нежна субстанция се крие невероятно количество полезни вещества. Сега ще ти разкажем повече за авокадото и полезните му свойства.

 

Авокадото съдържа 18 аминокиселини, нужни за синтеза на белтъчините, необходими за всеки жив организъм.

 

Естествената целулоза в авокадото е значително повече, отколкото в който и да е друг плод - тя помага за доброто храносмилане и максималното усвояване на хранителните вещества в организма.

 

Здравословните мазнини на авокадото повишават нивото на „добрия” и намаляват „лошия” холестерол. Затова не си мисли, че от авокадото се пълнее. Мазнините, които то съдържа са полезни, те не са като трансмазнините или животинските мазнини. Не е желателно да прекаляваш, но хапването на авокадо ще се отрази много добре на организма ти.

 

 

Съдържащият се калий в авокадото е с 30% повече, отколкото в бананите, а той отговаря за регулирането на кръвното налягане и подпомага зрението. Авокадото съдържа три пъти повече лутеин (природен пигмент) от останалите плодове и зеленчуци - той е необходим за защита от възрастови нарушения на зрението.

 

Противовъзпалителните свойства на авокадото помагат за предотвратяване и дори за лечение на ревматоиден артрит, подобряват състоянието на ставите и усилват паметта. Авокадото е богато на витамини от групата B, витамин K, витамин Е в лесно усвоим от организма алфа-токоферол, витамин C, както и на фолиева киселина. То е плодът, който съдържа най-много мазнини и белтъчини, освен това спомага за усвояването на мазнините от други храни.

 

Авокадото е ценен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, съдържа още мед и манган, много калий и много малко въглехидрати и малко калории. Авокадото е много полезно за косата и кожата. Освен да си хапвате, можете да го използвате като маски за коса и лице. Особено ако страдате от суха коса или искате подхранване, авокадото е идеална съставка за домашни маски.

 

Можем още да продължим още - сега разбрахте ли защо съвременните диетолози обявиха „алигаторската круша” за идеален продукт? Нещо повече, те са единодушни: освен че съдържа всички необходими за човека хранителни вещества, авокадото помага и да се предотвратят или контролират болестта на Алцхаймер, ракът, сърдечните заболявания, диабетът.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия