Защо да предпочетете плода пред фреша?

2014-03-27 14:54:00
Защо да предпочетете плода пред фреша?
Снимка: sxc.hu

В последните няколко години все повече хора обръщат внимание на здравето си и това е прекрасно. Грижата за себе си е една от първите предпоставки, че можеш да се грижиш за останалите. Мнозина от нас не обичат чак толкова спорта и тренировките и за здравето и добрата си фигура залагат предимно на здравословното хранене. Изключително популярна напоследък е консумацията на фрешове.

 

 

Те обаче не са чак толкова полезни или поне не в големи количества. Именно това се опитван да ни кажат учени от университета в Глазгоу. Те предупреждават, че употребата на плодови сокове може да се отрази негативно на здравето ви в същата степен, както и пиенето на подсладени напитки, защото и едните, и другите съдържат еднакво количество захар.

 

Много от нас правят грешката да се наливат с плодови сокове, заблуждавайки се, че по този начин водят здравословен начин на живот, изхождайки от факта, че плодовете са полезни. Прекомерната консумация на фрешове е вредна, тъй като препоръчителното количество сок, което може да поемете на ден е 150 ml.

 

Интересната информация, която ни представят специалистите всъщност е, че енергийното и захарно съдържание във фрешовете са аналогични с показателите на сладките газирани напитки, тъй като 250 мл ябълков сок съдържа 110 ккал и 26 г. захар, този от праскови – 165 ккал и 42 г. захар, от моркови – 108 ккал и 28 г. захар, от портокал – 108 ккал и 25 г. захар, и изненадата — 250 мл кока-кола – 105 ккал и 26,5 г. захар.

 

Да се разглеждат плодовите сокове като еквивалент на плодовете е изключително неправилно. Чаша сок съдържа значително повече захар в сравнение с плода. В целия плод присъстват растителни влакна, които се изхвърлят при направата на сок и са необходими за правилното функциониране на храносмилателната система.

 

По-добре да консумирате плодове, защото те не влияят неблагоприятно на риска от появата на захарен диабет, докато фрешовете в неумерено количество са свързани с увеличаване на теглото, намаляване на чувствителността на тъканите към инсулин и повишаване на риска от развиване на диабет.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия