Колко висок/а ще станеш, когато пораснеш?

2014-02-12 17:31:00
Колко висок/а ще станеш, когато пораснеш?
Снимка: freedigitalphotos.net

Колко висок ще пораснеш, когато пораснеш? Лесно е да погледнеш родителите ти и да си отговориш, но това не винаги означава, че ще станеш като някой от тях. Има някои митове, които не са верни, а всеки тийнейджър иска да разбере колко висок ще стане.

 

Какво влияе на височината? Това колко висок ще станеш зависи от няколко фактора: колко са високи родителите ти, кога си влязъл в пубертета, имаш ли някакви хронични болести и гените на рода ти като цяло.

 

Как да разбереш колко висок ще станеш? Принципно можеш да говориш с личния ти лекар, който следи височината ти, всеки път, когато отидеш при него. Той си води статистика и вижда с какви темпове и с колко порастваш. Всичко зависи и от гените, но все пак можеш да пробваш да сметнеш ръста си по следната формула, която предлагат учени от Университета в Южна Калифорния, Лос Анджелис.

 

 

За момичетата тя е [(височината на бащата – 5 сантиметра) + височината на майката] делено на 2.

За момчетата е [(височината на майката + 5 сантиметра) +височината на бащата] делено на 2.

 

Ако родителите ти са високи или ниски, ти като тях ли ще бъдеш? Може би. Гените, които си наследил/а от родителите си, са доста разнообразни и не се знае кои ще се проявят при теб.

 

Кога ще спреш да растеш и колко да очакваш, че ще пораснеш? Усиления растеж започва за всеки тийнейджър различно и свършва различно, но продължава около 2 години. За момичетата обикновено започва около 10-тата година, като около 11-тата порастват най-много. За момчетата започва около 11-тата година, а най-много порастват около 13-тата.

 

През това време, момчетата порастват с около 11 сантиметра годишно, а момичетата с около 8 сантиметра. И момичетата, и момчетата спират да растат в края на пубертета.

 

Има ли нещо, което да можеш да направиш за да пораснеш повече на височина? Най-добрият начин да пораснеш възможно най-много е да пазиш здравето си, да се храниш правилно, да спортуваш и да спиш достатъчно. Трябва ти качествена храна, богата на витамини и минерали. Смята се, че ако се храниш пълноценно, не се нуждаеш от никакви добавки към храната за да бъде пълноценно менюто ти.

 

Ако си много по-нисък или висок от съучениците си? Това е нормално, не си единствен/а и това не трябва да те притеснява. Трябва да се чувстваш уверен/а и на място, защото всеки човек е различен и уникален, а именно в това се крие красотата.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Vilitou
преди 8 години

Не искам да съм 1,80 :((... на 12 съм и съм 1,75, ходя на баскетбол от 1 година...

PlayeRR
преди 10 години

Формулата е пълна глупост...аз я разминавам с има няма 20 см

Баща Ти
преди 10 години

Страхотни глупости пак.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия