Липсата на слънчева светлина e виновна за късогледството при децата

2012-05-05 22:28:00
Липсата на слънчева светлина e виновна за късогледството при децата
Снимка: sxc.hu

Липсата на слънчева светлина е една от основните причини за развитието на късогледство при децата, смятат учени от Националния университет на Австралия, цитирани от theaustralian.com.au.

 

Оказва се, че нито гените, нито прекалено дългото време, прекарвано в писане и четене или пък във взиране в монитора на компютъра, не носят толкова вреди за здравето на очите, колкото липсата на дневната слънчева светлина. Главната причина за това, според учените, се крие във факта, че слънчевите лъчи стимулират производството на допамин, който, от своя страна, възпира удължаването на очната ябълка – една от главните причини за появата на миопия.

 

 

Доказателство за тези твърдения са и статистическите данни, сочещи, че 90% от децата и младежите в Сингапур страдат от късогледство и прекарват средно само около 30 минути дневно навън. Децата от Австралия отделят много повече време за занимания и игри на открито – около 3 часа на ден, и в резултат на това едва 10% от тях имат миопия.  В Европа относителният дял на младежите, страдащи от късогледство, също е висок – около 30-40%. В Африка пък той клони към нула.

 

„Високите нива на късогледство сред децата и младежите в Източна Азия се дължи на начина им на живот, а не на гените, както се смяташе досега. Времето, прекравано пред компютъра или телевизора, както и времето, отделяно за писане на домашни и четене, е допринасящ фактор. Засега липсват доказателства, че тези действия сами по себе си вредят на здравето на очите. Факт е обаче, че те възпират децата да прекарват повече време навън под слънчевата светлина”, коментират учените от Австралийския национален университет.

 

Иследователите смятат, че прекарването на около 2-3 часа дневно навън е в състояние до голяма степен да гарантира отсъствието на късогледство. 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
scrooper
преди 12 години

Ако човек живее добре, рискът от каквито и да е заболявания клони към 0.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия