Повече слънце за по-нисък риск от ревматоиден артрит

2013-02-09 23:00:00
Повече слънце за по-нисък риск от ревматоиден артрит
Снимка: sxc.hu

Прекарването на повече време на слънце може да доведе до значително намаляване на риска от развитието на ревматоиден артрит, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от мащабно американско проучване.

 

За направата на подобно заключение, специалистите анализирали данните от две изследвания. Първото се провело в периода между 1976 г. и 2008 г., като в него взели участие 120 000 медицински сестри. Второто се провело между 1989 г. и 2009 г., а броят на наблюдаваните медицински сестри бил 115 500.

 

 

За всяко от изследваните лица учените съставили UV-B оценка, която включва данни за продължителността на излагането им на ултравиолетови лъчи, географската ширина, надморската височина и облачната покривка, характерна за районите, в които те живеят.

 

Именно така учените установили, че по-продължителното излагане на слънце (но не прекалено) води до намаляване на риска от развитието на ревматоиден артрит средно с около 20%. Счита се, че това се дължи на ефекта, който слънчевите лъчи оказват върху естественото синтезиране на Витамин D в кожата. Известно е, че този синтез допринася за подобряването на здравината и плътността на костите.

 

Ревматоидният артрит е системно автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Най-често то се наблюдава при хората на възраст между 35 и 60 години. Жените развиват три пъти по-често от ревматоиден артрит, отколкото мъжете.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DisappointedDreamer
преди 11 години

избягвайте скандинавия ;Д


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия