Как да тичаме правилно и ефективно?

2013-11-27 17:30:00
Как да тичаме правилно и ефективно?
Снимки: freedigitalphotos.net

Всички знаем колко полезно е тичането. Дори да не си запален спортист и да не обичаш да прекарваш часове наред в залата, със сигурност, най-лесно е да направиш няколко обиколки на близкия парк или по някоя дълга алея.

 

Тичането се отразява благоприятно на външното и вътрешното състояние на човек. За да има действие обаче, трябва да знаеш кои са основните правила при тичането. То изисква някои техники, които сега ще ти опишем.

 

Най-благоприятното време за такава тренировка е рано сутрин. Тогава въздухът е свеж и чист. Ако имаш наблизо парк или някоя по-дълга алея, не се колебай да отидеш там, защото тези места са най-подходящи. А и например лятото, когато е прекалено топло и се чувстваш отпуснат/а и без тонус, сутрин все още е прохладно и слънцето не е напекло толкова силно. Тогава е най-подходящият момент за тичане от деня. Трябва да внимаваш за да не ти прилошее от високите температури или да се разболееш, ако навън е много студено.

 

 

Когато тичаш, задължително трябва да гледаш напред и главата ти да е изправена. Не си гледай в краката, това ще те напрегне излишно в раменете и врата. А и така ще се измориш по-бързо, винаги е най-добре да гледаш пред себе си. Не напрягай излишно и челюстта и врата, трябва да бъдат отпуснати.

 

Тялото ти трябва да бъде изправено. Раменете не трябва да се напрягат излишно, а движенията в ръцете трябва да са плавни, не резки. Те трябва да се движат свободно, но не и да са ти отпуснати. Всяко напрежение може да доведе до болки.

 

Когато тичаш трябва да приведеш леко тялото си напред. Ако се изпънеш назад, ще натовариш много краката си, което е излишно. Ако се приведеш напред само от кръста нагоре, ще ти е удобно, но ще се отрази зле на бедрените мускули. Когато бягаш, бедрата ти трябва да са стегнати и да се движат напред, не на страни.

 

Начинаещите често грешат, като си вдигат коленете много високо. Когато приземяваш, трябва коляното ти да е леко сгънато, а след това да насочваш отскока напред, а не нагоре. Стъпвай на средната част на стъпалото, а не върху петите или пръстите.

 

Трябва да дишаш плавно и равномерно, бързо и плитко вдишване, само може да те измори. Ако ти е трудно да дишаш, спри за почивка, спазвай ритъма на дишане. За това може да ти помогне музика, ако си сложиш слушалки, докато тичаш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия