Какво да ядете преди, по време и след тренировка?

2013-04-04 10:59:00
Какво да ядете преди, по време и след тренировка?
Снимка: Dreamstime

Хората трябва да внимават какво ядат през целия ден, но е особено важно яденето преди и след тренировка. Трябва да задоволите глада си с подходяща храна, която ще ви зареди тялото с енергия, преди да започнете да спортувате и трябва да хапнете нещо, което ще ви помогне да се възстановите максимално бързо след тренировка. Хубаво е да знаете, че има храни, които ще затормозят организма ви и няма да имате възможност да направите качествена тренировка.

 

Затова е добре предварително да се информирате какво да ядете преди и след спорт, за да извлечете максимума за тялото си:

 

 

Преди тренировка

Непосредствено преди тренировка НЕ бива да ядете протеини и мазнини, защото те имат нужда от дълго време за храносмилане и отнемат ценния кислород и енергия за предоставяне на приток на кръв към стомаха, вместо към мускулите. Възможно е да се появят болки в корема, докато спортувате. Най-добре е последното ви ядене преди тренировка да е два часа по-рано и да сте наблегнали на консумацията на въглехидрати, като не сте прекалили и с калориите, разбира се. Те трябва да бъдат между 300 и 500.

 

Преди тренировка може да консумирате плодове, шепа бадеми, пълнозърнести тестени изделия, варени картофи, но в никакъв случай не яжте пържени картофки, пица, дюнер и т.н.

 

По време на тренировка

Някои хора имат нужда да ядат и докато спортуват. Ако имате нужда от допълнително количество енергия по време на тренировка, набавете си я чрез въглехидратни храни – сушени плодове, енергиен бар, спортна напитка или шепа стафиди. Така ще имате достатъчно енергия и ще активизирате метаболизма си.

 

При положение, че тренировката ви ще бъде около час, не консумирайте излишно храна. Това, което трябва да направите, е да хидратирате тялото си с малки глътки вода. В никакъв случай не прекалявайте с консумацията на течности, защото това ще затрудни тренировката ви.

 

След тренировка

Хубаво е, след като сте спортували, да НЕ ядете нищо в продължение на един час. След това се нахранете, защото храната е нужна на тялото ви, за да я използва като гориво за възстановяване на енергията. Заложете на смес от въглехидрати и протеини. Вторите трябва да бъдат наполовина на първите, тоест може да приемете около 300 калории от въглехидрати и 150 от протеини.

 

Ако не се храните здравословно и правилно, често ще ходите на тренировка гладни и няма да имате енергия, за да спортувате качествено. Ако тренирате дълго време без ядене, ще ограничите възможността на организма си да гори калории и няма да се отървете от излишните мазнини. Храната след тренировка също е от значение, защото ако мускулите не попълват енергийните си запаси, няма да могат да се възстановят качествено.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
BlackWings
преди 11 години

Полезна статия , само за това дали трябва да се яде непосредствено след тренировка чета противоречиви неща.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия