Газираните напитки водят до промени в мозъка

2013-11-18 10:43:00
Газираните напитки водят до промени в мозъка
Снимка: Dreamstime

Всеки човек е наясно с факта, че газираните напитки са вредни за здравето и талията и поради това трябва да се избягват. Да, но въпреки хилядите статии и предавания на тази тема, хората продължават да ги употребяват. Наскоро стана ясно, че газираните и подсладените напитки могат да променят нивата на протеини в мозъка, пише в. „Daily Telegraph“.

 

 

До този извод стигнали учените, след като направили експеримент с плъхове. Гризачите получавали ежедневно подсладена вода. Резултатите показали, че са настъпили промени на почти 300 протеина в техните мозъци. Затова, ако плъховете пият дълго време подсладени напитки, има възможност да се стигне до хиперактивност.

 

За голяма част от хората, живеещи в западните държави, газираните и подсладени напитки са неизменна част от всекидневното им меню. Това обаче не е добре. Специалистите съветват те да се консумират само по изключение.

 

Освен, че газираните и подсладените напитки водят до промени в мозъка, те увеличават също риска от диабет, напълняване, инфаркт, чупливост на костите, мускулна слабост, парализа и рак на простата и панкреаса.

 

С какво да замените газираните и подсладените напитки?

 

Най-здравословният им заместител е водата. Тя не съдържа калории, няма захар, освежава и спомага за правилното функциониране на организма. Прясното мляко също е подходящ заместител, но той не става за консумация при всяко хранене. Все пак не си представяте да хапвате пилешка пържола с пържени картофки и да пиете прясно мляко, нали?

 

Ако имате вредния навик да пиете нещо, докато се храните, може да заместите газираните напитки с натурален плодов сок. Той не е вреден за здравето, но лошото при него е, че съдържа същото количество калории като газираните напитки. Затова не бива да прекалявате с консумацията му!

 

Чаят също е подходящ заместител, но и той като млякото не си върви с всякаква храна.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия