За хората, които не могат без газирани напитки ... [част първа]

2012-09-11 14:29:00
За хората, които не могат без газирани напитки ... [част първа]
Снимка: Reuters

Въпреки че в диетичните газирани напитки няма калории, те са вредни за здравето и фигурата и не е хубаво да се консумират редовно. Има обаче хора, които още със ставането си си купуват любимата напитка, без да се замислят колко вреден е този техен навик.

 

Те просто имат нужда да усетят любимия си вкус и смятат, че ако не започнат деня си по този начин, няма да имат настроение, докато не чуят любимия звук от отваряне на бутилка, пълна с газирана напитка. По този начин доста хора несъзнателно изпиват около 2 литра до края на деня.


Снимка: sxc.hu

 

Въпреки че диетичните газирани напитки не са вид наркотик, те определено водят до пристрастяване. Това може би е така заради кофеина, който се съдържа в тях, въпреки че доста хора пият безкофеинови.

 

В диетичните газирани напитки няма калории, но изкуствените подсладители са толкова вредни, че май е по-добре да не ги консумирате. Аспартамът, който се съдържа в тях, е опасен за човешкото здраве. Учените са установили, че има над 90 симптома, до които води употребата му. Вижте част от тях:

 

- болки в корема

- асма

- тумор на мозъка

- болки в гърдите

- депресия

- диария

- замаяност

- хронична умора

- загуба на памет

- раздразнителност

- фобии

- гадене и повръщане

- безсъние

- смърт и много други неприятни здравословни проблеми.

 

Някои хора смятат, че няма нищо лошо да пият диетични газирани напитки, защото са без калории. Поради тази причина те не се ограничават и често стига до 2 литра дневно. В същото време не пият вода, защото не изпитват нужда. А липсата й може да доведе до допълнителни проблеми със здравето.

 

Снимка: sxc.hu

 

Според специалистите хората развиват зависимост към диетичните газирани напитки заради съдържащия се в тях кофеин. Те предпочитат да пият нещо газирани или енергийни напитки, вместо кафета, въпреки че в тях се съдържа около 15 пъти по-малко кофеин.

 

Някои хора си набавят нужното количество кофеин и затова си купуват безкофеинови диетични газирани напитки. Повечето пушачи имат навика да пушат първата си цигара, докато отпиват от сутрешното си кафенце. Някои от тях продължават с този навик и през деня, но заменят горещата напитка с газирана. Дори се е случвало пушачите да се справят с този порок и да оставят цигарите, но да не могат да се откажат от вкуса на любимата си диетична газирана напитка.


Снимка: sxc.hu

 

Пристрастяването към газираното се появява и при хора, които са на диета. Те не консумират въглехидрати и сладки неща и задоволяват желанието си за нещо сладко, като пият диетична напитка. В този момент те не се интересуват от факта, че вредят на здравето си, докато свалят излишните килограми. По същия начин наркоманите задоволяват нуждата си от хероин, като приемат метадон. Но мозъкът не може да бъде излъган. Въпреки че приемате подсладени напитки, той не е доволен, защото е очаквал нещо повече, като парче вкусна торта, например.

 

Напълно възможно е човек да консумира газирани напитки само в някои ситуации. Не може да си представите да се приберете у дома, да се настаните удобно в креслото, да си пуснете климатика и да не си сипете чаша газирана напитка. Сякаш без нея няма да ви е толкова комфортно и приятно. И наистина е така. В съзнанието ви това е перфектната картинка и ако едно от тези неща липсва, щастието ви няма да бъде пълно.

 

Втората част от статията прочетете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
mimsssssss
преди 11 години

Е аспартам има и в дъвките орбит, що не напишете нещо и за тях?Препочитам една кутийка кола на седмица, отколкото кутия цигари всеки ден... Ето ви нова темичка, която значително повече влия на здравето - цигарите.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия