Няколко неизвестни факта за плуването

2013-11-06 17:30:00
Няколко неизвестни факта за плуването
Снимка: Dreamstime

Плуването е любим спорт на много хора. Изключително полезно е, защото натоварва всички мускули и е страхотен начин да поддържаш форма, освен това е забавно и има приложение. Има оздравително и закаляващо действие, което е чудесно ако боледуваш често или имаш някакви здравословни проблеми. Не е нужно да си сериозен спортист за да се занимаваш с плуване, в града ти със сигурност има басейни, където можеш да се учиш и да поддържаш форма. Сега ще те запознаем с някои неизвестни факти за плуването.

 

Плуването е най-доброто средство за развитие на координационните възможности. Когато се научаваш да се движиш във водна среда, където е доста по-трудно и съпротивлението по-голямо, много по-лесно ти става да координираш тялото си във въздушна среда. Освен това плуването изисква движение на крайниците под определен ритъм, което е важно за координацията.

 

 

Плуването се провежда във водна среда като увеличава енергоразхода вследствие на по-големия топлообмен. Това автоматично означава, че ако имаш желанието да отслабнеш, плуването е едно от най-добрите решения. Вместо да се мъчиш с изтощителни диети, по-добре отиди в някой близък басейн и се наслади на час-два плуване.

 

Тялото е в хоризонтално положение, което улеснява циркулацията на кръвта и облекчава работата на сърцето. Това го прави най-доброто средство за трениране при хора със сърдечносъдови проблеми.

 

Има по-голяма дълбочина на дишането, по-активно издишване във вода и съответно по-голяма вентилация на белите дробове. Ако искаш да откажеш цигарите или си ги отказал/а вече, това е идеалният начин да прочистиш дробовете си.

 

Развива най-добре дихателните мускули и гръдния кош. Момчетата със сигурност се радват от този факт. Плуването е един от най-добрите начини за оформяне на мускулатурата, особено гръдната.

 

Съществува най-малка, почти нулева вероятност от травми. Ако плуваш в басейн това наистина е така. Разбира се, трябва да бъдеш внимателен/на, ако плуваш в река или море, защото там има течения и водата не е като в басейна. Освен това от студената вода можеш да получиш схващане на някой крайник.

 

Осигурява различен режим и участие на мускулите на цялото тяло – това го прави много добро средство за разнообразяване на кардио подготовката.

 

Водата има фрикционно и терапевтично въздействие. Това означава, че плуването е нещо като масаж за тялото. Чудесно звучи, нали?

 

Плуването не може да направи дълбоки и релефни мускули, но е отлично средство за развитие на мускулатурата.

 

Поради по-големия процент мазнини, женското тяло има по-добра плаваемост. В следствие на това жените изразходват около 30% по-малко енергия от мъжете при преплуването на едно и също разстояние.

 

За да преплувате разстояние, което е равно на това, преодоляно с бягане, ще изразходвате четири пъти повече енергия.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия