Яжте сирене за здрави зъби без кариеси

2013-06-08 10:00:00
Яжте сирене за здрави зъби без кариеси
Снимка: sxc.hu

Редовната консумация на сирене прави зъбите по-здрави и предпазва от появата на кариеси, като неутрализира вредното въздействие на плаката, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно британско проучване.

 

За да стигнат до това заключение, специалистите от Американската академия по обща стоматология провели експеримент с участието на 68 тийнейджъри на възраст между 12 и 15 години, разделени в три групи. Едните консумирали всеки ден една порция сирене, другите – кисело мляко, и останалите – чаша прясно мляко.

 

 

Всеки ден участниците в експеримента били подлагани на четири измервания на нивата на pH на денталната им плака – преди изяждането на млечния продукт, както и 10 минути, 20 минути и 30 минути след консумацията му.

 

Оказало се, че при тези, които консумират кисело или прясно мляко не се наблюдава никаква промяна в изследвания параметър. След изяждането на сиренето обаче при тийнейджърите било отчетено рязко покачване на нивата на pH на денталната им плака. Известно е, че колкото по-високи са нивата на pH на повърхността на зъбите, толкова по-защитени са те от ерозия и поява на кариеси.

 

Учените са на мнението, че консумацията на сирене повишава производството на слюнка в устата, което по естествен начин увеличава алкалността на устната кухина. Специалистите също така забелязали, че употребата на този млечен продукт води до появата на защитен слой около зъбите, който ги предпазва от разваляне.

 

Изводът е ясен – консумирайте всеки ден по една парче сирене, за да се радвате на здрави зъби без кариеси.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия