Наблягайте на сиренето - то е много полезно!

Още от древността сиренето е възхвалявано от Аристотел и Вергилий, отдавали са му дължимото  крале и императори, а в същото време, то е  най-разпространената храна на бедняците. Изследванията на менюто на дълголетници показало, че &n

2011-07-27 16:16:35
Наблягайте на сиренето - то е много полезно!
Още от древността сиренето е възхвалявано от Аристотел и Вергилий, отдавали са му дължимото  крале и императори, а в същото време, то е  най-разпространената храна на бедняците.

Изследванията на менюто на дълголетници показало, че  сиренето е един от основните продукти в здравословното хранене, способстващи за дълголетието.

Съществува версия, че първото сирене е било направено от бедуините в пустинята преди около 4700 години.  Следващ етап е добавянето на сирищния фермент, съдържащ се в телешкото и агнешкото шкембе, който ускорява процеса на съсирването на млякото, независимо от времето. По-късно  започнали да добавят и сол, за по-добра консервация на вкусния продукт.  Например, пармезанът, който се произвежда в Италия в района на Парма, може да зрее до 10 години.

В 1 килограм сирене се съдържат толкова  полезни вещества и елементи, колкото в 9-11 лира пълномаслено мляко. А в 200 гр сирене се съдържат 60 на сто от дневната норма белтъчини.  Освен това, при зреенето, белтъкът в сиренето става разтворим и за разлика от белтъчините с животински произход, се усвоява напълно от организма.  Ето защо, сиренето е основа на диетичното и здравословно хранене.

По своя състав, сиренето представлява концентрирани млечни белтъчини и мазнини, плюс незаменими  за организма аминокиселини. То е богато   на калциеви соли - основният ‘строителен материал’ на костите, както и на фосфорни соли, които пък са полезни за дейността на мозъка.

В сиренето се съдържат витамините А, В1, В2, В5,  РР, D, Е, С.  В състава  му влиза и лецитин, който влияе на храносмилането и правилната обмяна на мазнините в организма.


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия