Край на кариесите

2012-10-11 22:30:00
Край на кариесите
Снимка: sxc.hu

Японски учени създадоха ултра тънък материал, който може да се използва за предпазване на зъбите от кариеси, пише healthydent.com, цитирайки АПФ.

 

Специалисти от университета “Kinki” намерили начин да създадат лист от хидроксиапатит с дебелина от едва 0,0004 см., който е достатъчно гъвкав, че да може да се използва като фолио, обвиващо и предпазващо зъбите на хората от вредните бактерии в устите им, причиняващи кариеси.

 

 

От дълго време насам хидроксиапатитът се използва като биоматериал за изграждането на зъби и кости. Въпреки това обаче, наблюдаващата се при него пълна липса на гъвкавост до момента сериозно ограничаваше използването му.

 

Благодарение на откритието на японските учени, успели да преработят материала с помощта на лазери, в близко бъдеще е възможно човечеството да сложи окончателен край на кариесите. Преди обаче това да стане, предстоят редица тестове – първо върху животни, а след това и върху хора, които да докажат ефективността на иновативния метод за предпазване на зъбите. Специалистите изчисляват, че ще са необходими около 5 години, преди разработката им да стане широко използвана от стоматологичните кабинети.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
koshtramba
преди 11 години

Браво на японските учени!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия