12-минутни интензивни упражнения седмично ще те спасят от напълняване

2013-06-03 12:59:00
12-минутни интензивни упражнения седмично ще те спасят от напълняване
Снимка: Dreamstime

Ако си склонен/на към напълняване, но ти пука за твоето здраве и не искаш да имаш здравословни проблеми заради излишните килограми, отделяй по 12 минути седмично за упражнения. Според специалистите тези няколко минути са напълно достатъчни, за да ни поддържат в добра физическа форма, пише в. „Daily mail“. Може да правиш упражнения 12 минути веднъж в седмицата, а може да си ги разделиш в три дни.

 

 

След редица проучвания учени от Норвегия установиха, че на човек са му нужни няколко сеанса с продължителност 12 минути на седмица, за да бъде увеличено нивото на усвояване на кислорода в организма. Хубавото е, че тези упражнения не отнемат много време и могат да бъдат включени в ежедневието на хората, които водят застоял начин на живот.

 

Специалистите направили редица изследвания по време на които измервали нивото на усвояване на кислород и традиционните сърдечносъдови фактори при 24 доброволци, които страдат от затлъстяване, но са в добро здравословно състояние. Те били подложени на 10-седмични тренировки и били разделени на две групи. В първата правели интензивни 4-минутни упражнения с 90% натоварване на сърцето, а при втората доброволците били подложени на други, по-чести натоварвания.

 

Резултатите показали, че хората от първата група имали 10% увеличение на нивото на усвояване на кислорода, а при по-дълготрайният фитнес, скокът били в почти същите граници – 13%. И при двете групи доброволци било забелязано понижаване на кръвното налягане, но то било по-силно изразено в първата.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия