Защо всъщност затлъстяването е вредно?

2013-03-14 13:31:00
Защо всъщност затлъстяването е вредно?
Снимка: Dreamstime

Всеки е чувал, че затлъстяването е вредно за здравето, но малцина всъщност знаят защо това е така. Истината е, че освен на самочувствието, излишните килограми директно вредят и на физическото ни здраве по многобройни, сложни и взаимносвързани начини. Детайлното им описване не може да бъде постигнато в нещо по-малко от научна дисертация, така че можем единствено да щрихираме негативните ефекти на затлъстяването върху здравето.

 

Въпросът е наистина обширен и сложен, но една добра отправна точка би била влиянието на затлъстяването върху сърдечносъдовата система. Първо, наедряването на тялото обременява сърцето, защото то трябва да изпомпва повече кръв по-надалеч. По-нататък, затлъстяването води до хипертония, която допълнително обременява сърцето, защото то трябва да изпомпва кръв срещу повишено съпротивление. С това, обаче, вредното влияние на затлъстяването далеч не се изчерпва, дори само върху сърдечносъдовата система. Повишаването на мастните вещества в кръвта ги кара да се отлагат по стените на кръвоносните съдове, най-вече големите – артериите. На първо място, стесняването им ограничава кръвотока към съответните органи. Когато се засягат артериите на крайниците се развива периферна артериална болест, а когато се засягат артериите на сърцето – коронарна болест. И двете състояния са сериозен рисков фактор за запушване на артериите от тромб, което води до остър сърдечносъдов инцидент. От друга страна, стесняването на артериите директно допринася за хипертонията и обременяването на сърцето.

 

 

Друг много съществен момент е обстоятелството, че продължителното и тежко затлъстяване (индекс на телесната маса над 35) е сериозен рисков фактор за появата на цяло съзвездие от ендокринологични и метаболитни заболявания и състояния. Това включва наистина дълъг списък от хормонални и метаболитни нарушения, всяко от които е свързано с останалите на принципа причина – следствие или преминаване на едно състояние в друго. Например трудно е да се каже при затлъстял пациент с диабет доколко наличната хиперлипидемия е директно следствие от затлъстяването и неправилното хранене, доколко се дължи на диабета и съпровождащия го метаболитен синдром и доколко на трети фактори.

 

Освен споменатите вече хиперлипидемия и диабет, затлъстяването е предшественик и рисков фактор на такива сериозни и нежелателни метаболтни и хормонални отклонения като понижени нива на тестостерон при мъжете, повишаване на нивата на естрогените (и при двата пола), като при жени това може да доведе до преустановяване на менструалния цикъл, а при мъже – до нарастване на гръдните жлези, които започват да наподобяват женски – гинекомастия.

 

Трябва да направим уточнението, че самото затлъстяване директно води до увеличаване на мастните депа под кожата на гърдите. Състоянието се нарича псевдогинекомастия и може да бъде повлияно чрез отслабване. Ако това продължи дълго и затлъстяването стане тежко, често пъти то повлиява и хормоналния баланс, при което повишените нива естрогени предизвикват нарастване на самата жлеза – същинска гинекомастия, която не може да бъде повлияна чрез отслабване, а само хирургически.

 

Редно е и да изясним по какъв начин затлъстяването причинява дисбаланса на полови хормони. Оказва се, че мастната тъкан е най-богатата от всички човешки тъкани на ензима ароматаза – кошмарът на бодибилдърите. Ароматазата има уникалното свойство да превръща мъжкият полов хормон тестостерон в женският полов хормон естрадиол. Тя е част от нормалния хормонален баланс в човешкото тяло, за съжаление на много бодибилдъри. Най-общо казано, когато мастната тъкан стане прекалено много, успоредно с нея се увеличават и количествата на ароматазата в организма. Това води до изместване на хормоналното равновесие по посока на естрогените (и при двата пола) – нивата на тестостерона спадат, а тези на естрадиола и предшествениците му нарастват. При мъже това води до споменатата вече гинекомастия, а при жени – до спиране на менструацията.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия