Няколко неочаквани ползи от спорта

2013-05-29 16:59:00
Няколко неочаквани ползи от спорта
Снимка: Dreamstime

Подобряване на паметта

6-месечно проучване на Университета в Британска Колумбия, Канада, показва,че възрастни жени, които редовно извършват аеробни упражнения, имат значително по-добра памет от връстничките си, които не се упражненяват. Резултатите са получени чрез сравняване на способността за запаметяване и възпроизвеждане на думи и събития в двете групи. Тренировъчният режим – два пъти седмично разходки по 40 минути при поддържане на 70 – 80% от целевата сърдечна честота за съответната възрастова група.

 

Освен това, в други проучвания е било показано, че спортуването може частично да компенсира когнитивния упадък, дължащ се на дълогогодишен прием на големи количества мазнини.

 

 

Подсилване ефекта на ваксините

Изследване на Iowa State University показва, че спортуването увеличава ефикасността на противогрипните ваксини. 90 минути джогинг или каране на колело два пъти седмично удвояват нивата на антителата срещу вируса два месеца след поставяне на ваксината в сравнение с контролната група. Учените предлагат два възможни механизма, обясняващи тази впечатляваща находка – усилване на имунитета или подпомагане на разнасянето на ваксината извън мястото на приложение. Напълно възможно е, също така, тази зависимост да важи и за други ваксини.

 

Подобряване на самоконтрола

Проучване, публикувано в The British Journal of Sports Medicine, показва, че деца, упражнявали се преди тест, имат по-добра концентрация и самоконтрол по време на теста. Според учените това се дължи на увеличения кръвоток кръм фронталния лоб, който участва в мисленето и планирането на целенасочените действия.

 

Понижава риска от псориазис

Псориазисът – автоимунното възпаление на кожата, настъпва с честота от 1:40, по-често при жени. Лекари в Brigham and Women’s Hospital в Бостън, САЩ, доказват, че около два часа енергични упражнения на седмица съкращават риска от поява на псориазис с 30%. Лошата новина – упражненията трябва да са наистина енергични, така че тук ходенето не е вариант. И една може би не толкова неочаквана полза от спорта:

 

Спортуването ни докарва повече свещички върху тортата

Несъмнено, най-добрата новина за всички любители на активния живот – 15 минути леки аеробни занимания на ден удължават живота средно с три години. Данните са на Националния институт за здравни изследвания на Тайван, който изучава над 400 000 души, преди да достигне до това изключително важно заключение. Изследователите отчитат средно с 10% по-малко злокачествени и с 20% по-малко сърдечносъдови заболявания при активните си участници, в сравнение с връстниците им с уседнал начин на живот.


Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
BlackWings
преди 10 години

Има ползи от спорта? Ах колко неочаквано :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия