Газираните напитки разрушават зъбите

2013-05-31 18:45:00
Газираните напитки разрушават зъбите
Снимка: sxc.hu

Отдавна е известно, че редовната консумация на газирани напитки увеличава риска от затлъстяване, а следователно и от развитието на сърдечно-съдови заболявания и диабет от втори тип. С това обаче далеч не се изчерпват негативните ефекти на газираните напитки върху човешкия организъм. Оказва се, че те разрушават зъбите така, както и редовната употреба на метамфетамини и крек-кокаин, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Макар доскоро единствено захарта да бе считана за главния проблем на газираните напитки, специалисти от Стоматологичния университет в американския щат Филаделфия откриха, че киселинността им всъщност е тази, която вреди на зъбите.

 

Съдейки по своите пациенти, здравните експерти установили, че консумацията на около 2 литра газирани напитки на ден в продължение на 5 години разрушава зъбите приблизително така, както 10 години редовна употреба на метамфетамини и 30 години - на крек-кокаин.

 

Разбира се, консумирани в умерени дози, газираните напитки не биха могли да навредят сериозно на зъбите. Ето защо специалистите съветват всеки, който не може да се лиши от любимото си безалкохолно питие, просто да не прекалява с консумацията му.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия