Мазните храни водят до намаляване на когнитивните способности на децата

2013-02-28 19:00:00
Мазните храни водят до намаляване на когнитивните способности на децата
Снимка: sxc.hu

Хранителното меню, в което преобладават мазнините, води до намаляване на когнитивните способности на децата, до появата на чувство за тревожност и депресия и дори до развитието на синдром на хиперактивност, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно американско изследване.

 

 

За направата на това откритие специалисти от Илинойския университет провели експеримент с участието на млади лабораторни мишки, разделени в две групи. Едните си набавяли 60% от дневния калориен прием от мазнини, а другите – едва 10%.

 

Само след седмица гризачите от първата група започнали да развиват симптоми, подсказващи за безпокойство и тревожност. Нещо повече – техните способности за възприемане и запаметяване значително спаднали. След като се върнали към нормалния си режим на хранене, съдържащ по-малко мазнини, гризачите отново само за няколко дни подобрили състоянието си.

 

Макар че изследването потвърждава негативното влияние на мазните храни върху когнитивните способности в краткосрочен период, учените смятат, че подобен ефект се наблюдава и в дългосрочен план. Предстоят още експерименти, които да потвърдят или отхвърлят това твърдение.

 

Същевременно авторите на изследването поясняват, че в днешно време в западните страни  един средностатистически човек си набавя около 35-45% от дневния калориен прием от мазнини. В тенденция обаче се е превърнало постоянното увеличаване на този дял, а специалистите предупреждават, че това може да се окаже пагубно за умствените способности на младото поколение.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DownloadVirus
преди 11 години

Въпросът е кои мазнини? Защо сте/са толкова ограничени?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия