Отрова от змия лекува рак на кожата

2012-11-06 21:00:00
Отрова от змия лекува рак на кожата
Снимка: sxc.hu

Вещество, извлечено от отровата на гърмящите змии, може да се окаже безценен помощник в лечението на най-опасния рак на кожата – меланомът, пише “First Post”.

 

 

След серия от експерименти специалисти от бразилския институт “Butantan” в Сао Пауло установили, че специален протеин, извлечен от отровата на студенокръвните влечуги, забавя развитието на тумора и дори почти напълно потиска образуванието му.

 

При опитите с лабораторни плъхове експерименталното лекарство довело до увеличаване на продължителността на живота на гризачите, болни от рак на кожата, с цели 70%. Тестовете показват, че протеинът, извлечен от змийката отрова, атакува само и единствено злокачествените меланомни клетки, без да поразява здравите.

 

Разбира се, предстоят още редица експерименти както с животни, така и с хора, преди да бъде разработен медикамент за ефективно лечение на рака на кожата.

 

Меланомът се счита за най-злокачественото и най-агресивното туморно заболяване. Той метастазира бързо, поразявайки вътрешните органи. Смъртността от болестта е изключително висока.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия