Сок от череши за по-добър сън

2012-06-21 15:53:00
Сок от череши за по-добър сън
Снимка: sxc.hu

Редовната консумация на черешов сок значително подобрява съня, твърдят учени от университета в Нортумбрия, цитирани от в. “Telegraph”.

 

За да стигнат до това заключение, изследователите провели експеримент с участието на 20 напълно здрави доброволци, разделени в две групи. В продължение на една седмица участниците от първата група консумирали два пъти на ден по 30 мл. сок от череши, докато тези от втората приемали плацебо. По време на експеримента доброволците носели на ръката си специален сензорен часовник, който проследявал съня им.

 

 

След сравняването на резултатите учените установили, че участниците, консумирали черешов сок, се радват средно на 25 минути повече сън на денонощие от останалите. Освен това при тях се наблюдавало и повишаване на ефективността на съня с около 5-6%.

 

Анализирайки причините за наблюдаваното явление, изследователите открили, че то се дължи на повишаването на нивата на хормона мелатонин в човешкия организъм, което се наблюдава след консумацията на черешов сок. Отдавна е известно, че мелатонинът има свойството да подпомага съня и да подобрява неговото качество.  

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия