Дали спиш достатъчно?

Само появата на подобен въпрос в главата ти подсказва, че вероятно не отделяш достатъчно време за така необходимия ти сън. В детските и тийнейджърските години сънят е изключително важен. Счита се, че

2012-03-31 21:06:00
Дали спиш достатъчно?
Снимка: sxc.hu

Само появата на подобен въпрос в главата ти подсказва, че вероятно не отделяш достатъчно време за така необходимия ти сън. В детските и тийнейджърските години сънят е изключително важен. Счита се, че подрастващите трябва да отделят между 8 и 10 часа за пълноценно спане нощем, за да може тялото им да функционира правилно и да се чувстват отпочинали.

 

Липсата на сън вреди както на физическото, така и не психическото и емоционалното ти състояние. Доказано е, че хората, които редовно не си доспиват, се чувстват по-уморени през деня, имат по-забавени реакции, по-разконцетрирани са, вършат по-лошо работата си, по-сприхави и по-раздразнителни са. Липсата на сън нерядко води и до изпадането в депресии, влошаването на успеха в училище и дори до напълняване (според изследване на д-р Виренд Съмърс от американската клиника в град Рочестър „Мейо).

 

Виж няколко съвета за това как да отделяш повече време за спане нощем:

 

- Изгради си режим на ставане и лягане. За човешкия организъм е много по-лесно да си изгради режим на ставане и лягане, към който да се придържа. Така ще избегнеш неприятните ситуации, в които се въртиш до късно в леглото, но не можеш да заспиш, колкото и да си изморен/а. Ставай и си лягай в нормални часове и остави организма ти да свикне с тях.

 

- Не учи до късно. Не се сещай за тестовете си в последния момент и не будувай цяла нощ, за да научиш. Подготвяй се поне няколко дни по-рано, за да не ти се налага да висиш до късно. Недоспиването вероятно ще влоши резултатите ти.

 

 

- Не кради от съня си. Ако трябва да станеш в 7:30 ч., за да се подготвиш за училище, не си настройвай алармата с половин час по-рано, за да „можеш да се разсъниш”. Много по-добре е да спиш дълбоко още 30 мин., отколкото по време на тях да се мъчиш да отвориш очи. Научи се да ставаш, когато часовникът звънне.

 

- Избягвай кофеина преди лягане. Кафето, шоколада и енергийните напитки са враг на добрия сън. Консумирай ги най-късно до около 15:00-16:00 ч., ако искаш да заспиш лесно, щом си легнеш.

 

- Изготви си списък на задачите. Един-два часа преди да си легнеш си изготви списък с нещата, които трябва да свършиш на следващия ден. Така, веднага щом се озовеш в леглото, ще можеш да освободиш съзнанието си от задълженията, които те очакват, и ще заспиш по-лесно.

 

- Подготвяй се за лягане поне половин час преди да го направиш. Вероятно много често ти е трудно да се откъснеш от приятния разговор с гаджето ти във Фейсбук, но се опитай да го направиш възможно най-бързо. Загаси компютъра, спри телевизора, остави телефона си на страна и... отиди да си измиеш зъбите. Облечи си пижамата и се пъхни под топлите завивки. 

 

Сладки сънища! :)

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ani_579
преди 11 години

На мене ми се доспива много рано,но не си лягам за да другите ........

mechetedi
преди 11 години

и на мен последното ми хареса най-много ... аз спя приблизително 8-10 часа, но сутрин винаги ми се спи ,,, ;дд

radybt
преди 12 години

И на мен, хаха!Имайки в предвид че пиша това в 4:28 сутринта, май трябва да почна да следвам тия правила с изключение на "не учи до късно" защото няма как да стане това аз да уча вместо да си спинкам! :D

Рони[]
преди 12 години

Последното ми хареса най- много.. :)

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия