Защо имаме лош дъх?

2012-06-01 15:58:00
Защо имаме лош дъх?
Снимка: sxc.hu

Много е неприятно да се доближиш до някого и да усетиш гадния му дъх. Доста хора имат този проблем, но не знаят къде се корони причината. Вижте какви са възможностите да придобиете дъх, от който да се срамувате:

 

1. Бактерии

 

Наличието на зъбен камък е причина за появата на неприятен дъх в устата. Освен това застрашава и здравето на зъбите и венците. Под зъбния камък размножаването на микроорганизмите продължава. Дори в един грам зъбен камък, се съдържат милиарди бактерии. Те, от своя страна, отделят вещества и токсини, които причиняват кариес, възпаление и кървене на венците, включително и лош дъх в устата. За свеж вкус в устата и поддържането на зъбите и венците здрави е важно редовното почистване на зъбния камък.

 

2. Храни

 

Консумацията на храни като лук, чесън, риба и други храни със силна миризма може да предизвика краткотраен лош дъх. В зависимост от консумираните продукти, неприятното усещане може да продължи дори часове след измиване на зъбите. След това изчезва по естествен път.

 

3. Лоши навици = лош дъх

 

Всякакъв вид тютюнопушене – на цигари, пури, лули, или тютюн за дъвчене, може да остави наистина неприятен вкус и мирис в устата. Не трябва да се забравя, че освен лош дъх, употребата на тютюневи изделия води до редица други сериозни дентални проблеми, включително и до рак на устната кухина.

 

4. Стомашни проблеми

 

Наличието на заболяване, като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или язва може да предизвика лош дъх, при оригване и свобождаване на газове.

 

Как да се справим с лошия дъх?

 

Измивайте редовно зъбите с четка и флуорна паста, поне два пъти на ден. Четкането помага за премахването на „миризливите“ бактерии, които причиняват лош дъх.

 

Почиствайте добре и езика. Проучване установи, че старателното изчеткване на езика помага за намаляване на лошия дъх със 70%.

 

 

Освен с четка за зъби, почиствайте междузъбното пространство и с конци. Това ще помогне за почистване на всички части на зъба и отстраняването на храна, попаднала между зъбите.

 

Срещу неприятния дъх помага и употребата на води за уста, които имат антибактериално, освежаващо и почистващо действие. Избягвайте обаче водите с оцветители и алкохол.

 

Според нови изследвания консумацията на кисело мляко намалява нивото на водородния сулфид в устата, който е причина за лош дъх.

 

Някои хранителни продукти също могат да бъдат полезен съюзник в борбата с неприятния дъх. Сред тях са целина, фъстъци, нискомаслено сирене, ябълки, моркови и други. Плодовете и зеленчуците, които са богати на целулоза, повишават слюнкоотделянето.

 

Препоръчва се и употреба на дъвки и приемане на оптимално количество течности през целия ден.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
babati
преди 11 години

npp :D Надявам се да си правиш майтап. Ако е така се получава.======Мийте си езика това е много бобър съвет. Същност езика е една гъба пълна с микроби и той мирише повече от зъбите. Не трябва да се прекалява с търкането обаче с цел белота. За това си има специални процедури при зъболекар.

koshtramba
преди 11 години

АХАХХА, npp, забрави да кажеш, че лошия дъх е следствие от верческото/духовното беззаконие !

npp
преди 11 години

причината е в нечистите духове, които човешката(666) религия "докарва" на света, ако бъдат премахнати, тогава вече няма да има неприятни миризми и мръсотии повече


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия