Как да премахнем лошия дъх?

За да се отърве човек от лошия си дъх, трябва да намери какво му го причинява. В близо 90% от случаите той се дължи на някои процеси в устната кухина, като най-честата причина е липсата на добра устна

2012-01-10 15:55:00
Как да премахнем лошия дъх?

За да се отърве човек от лошия си дъх, трябва да намери какво му го причинява. В близо 90% от случаите той се дължи на някои процеси в устната кухина, като най-честата причина е липсата на добра устна хигиена.

Плаката е тънък слой от бактерии, който не се вижда с просто око и който се образува в устата. Кариесите и заболяване на венците също може да са причина да наличието на лош дъх. Редовната консумация на чесън също не е препоръчителна. Има случаи, когато проблем с белите дробове или стомашно-чревния тракт причиняват лошия дъх.

Храните, в които има силни ароматни вещества, също водят до появата на лош дъх, защото те навлизат в кръвта и по-късно се отделят, благодарение на дишането. Голяма част от пушачите освен жълти зъби имат и лош дъх.

Вижте няколко начина, благодарение на които човек може да се отърве от този неприятен проблем:

1. Не оставяйте устата си суха - сухотата в устата може да е причина лошия дъх, който имате. Слюнката е тази, която помага устната кухина да бъде чиста, защото има антибактериално действие и отмива остатъчните частици от храна. Често сутрин човек има лош дъх, защото през нощта неговото слюноотделяне е намалено. За да избегнем това, трябва да се научим да пием повече вода през деня.

2. Да се дъвче магданоз - дъвченето на мента или магданоз "оправя" лошия дъх в устата. Това обаче не е решение на проблема, а моментно освежаване. Дъвката също решава проблема само за известен период от време. Тя освежава дъха ни и активизира слюноотделянето, което се грижи устата ни да не бъде суха.

3. Поддържайте устната си хигиена - за да има човек здрави и хубави зъби и приятен дъх, то той трябва да има добра устна хигиена и да мие зъбите си минимум два пъти дневно. Също така трябва да се използва и конец за зъби, за да се почистят междузъбните пространства, където остават доста остатъци от храна.

4. Изплаквайте устата си - най-добре за устната ни хигиена е мием зъбите си след всяко едно хранене. Това трябва да се прави не по-късно от 30-40 минути, след като сме свършили да се храним. Ако нямаме тази възможност, препоръчително е поне да изплакнем устата си с вода, за да премахнем някои частици от храната, които са някъде между зъбите ни.

5. Консумирайте, храни, които борят плаката и предотвратяват лошия дъх - такива храни са фъстъците, нискомасленото сирене, целината и морковите. Тях може да ги ядем между храненията, а може и да са част от основните ястия.

6. Чистете и езика си - човек освен зъбите и пространството между тях, трябва да се грижи и за чистотата на своя език. Консумацията на храни и напитки внася бактерии и на зъбите, но и на езика ни.

Всички тези съвети са, за да подобрим лошия си дъх, но за го премахнем наистина, трябва да установи какво го причинява.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
пAteNцЕ
преди 12 години

абе то си е и до тип слюнка в крайна сметка има си такива хора дето си смърдят и тва е :/

TheBobqk
преди 12 години

По-голямата част от бактерийте в устата са на езика.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия