Проблемът галитоза

Много хора страдат  от  проблема с неприятна миризма  в устата - галитоза. За съжаление, обаче, той не може да бъде разрешен с помощта на дъвка. От една страна - възможно е той да бъ

2012-01-23 21:47:00
Проблемът галитоза

Много хора страдат  от  проблема с неприятна миризма  в устата - галитоза. За съжаление, обаче, той не може да бъде разрешен с помощта на дъвка.

От една страна - възможно е той да бъде резултат от лоша хигиена. Ако устната кухина не се измива добре и  не се изплаква редовно след всяко хранене, бактериите, които остават там предизвикват появата на кариес. А той води до по-тежки последствия  - страдат корените на зъбите, след това венците и другите участъци на лигавицата. Друга причина за неприятен дъх в устата може да бъде заболяване на стомашно-чревния тракт.

Трябва да се знае, че дъвката и ароматизираните бонбони премахват само временно неприятната миризма от устата, но причините за заболяването остават.  При 95 % от случаите то е свързано с други проблеми и често трябва да се лекува целият организъм.

А ето какво може да направите сами у дома:

По време на миенето на зъбите, трябва да се обръща внимание и на вътрешната повърхност на бузите и на езика.  Често върху езика и венците се натрупват бактерии и налепи. Лосионите за уста не са изход от ситуацията. Те не отстраняват причината за миризмата. Вместо честото освежаване с препарат за уста по-добре е зъбите да се измиват добре. Избирайте средства, които не съдържат алкохол, защото той изсушава и всъщност засилва неприятната миризма.  Използвайте конци за зъби, които способстват за отстраняването на бактериите от пространството между зъбите.  Стоматолозите съветват конците за зъби да се използват веднъж дневно. Правете го и запомнете, че употребата им  е важна колкото  и тази на четката за зъби.  Не забравяйте и народната медицина. Пресните ябълки или отварата от лайка, коприва, брезови листа и пелин освежават устната кухина и дъха. Може да се сдъвкват и пресни листа от магданоз.

Любопитно е да се знае, че причината за неприятния дъх в  устата могат да бъдат и такива храни като млякото и млечните продукти. Слюнката, обаче, съдържа кислород, който е естественият враг на бактериите - колкото повече е  слюнката, толкова по-свеж е дъхът.    

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия