Най-често допусканите грешки във фитнес залата

2016-02-09 13:14:00
Най-често допусканите грешки във фитнес залата
Снимка: iStock

От известно време често посещаваш фитнес залата и даваш най-доброто от себе си, но имаш чувството, че не правиш нещата, както трябва. И най-вероятно си прав. И за да не се стигне до нежелани контузии и разочарование от липсата на резултати, виж кои са най-често допусканите грешки във фитнес залата и се опитай да ги избягваш:

 

Прекаляваш с тежестите – такива упражнения са необходими, защото без тях няма да успееш да се сдобиеш с добре оформени бицепси и дупе. Но е добре да знаеш, че количеството повторение на силово упражнение трябва да е между 8-12 пъти на една серия. Мъжете трябва да започват с максимална натовареност от 60%, а жените от 40%, т.е ако може да клякаш с 50-килограмови тежести, намали ги до 30 и в края на месеца си задай нови допустими тежести.

 

 

Тренираш всеки ден – няма проблем всеки ден да тренираш в продължение на 15-20 минути, но не бива да правиш ежедневни тежки тренировки. Дори да искаш да се отървеш от излишните килограми, не бива да тренираш всеки ден. Тренировките трябва да са интензивни, но да има почивка между тях, за да може да се ускори метаболизмът ти и мазнините да се топят. На мускулите им е необходимо време, за да отпочинат и да започнат да растат. Ако не им осигуриш нужната почивка, то рискуваш да се пренатовариш и да си създадеш травми. Препоръчително е да тренираш през ден.

 

Тренираш вечерно време – според специалистите най-доброто време за тренировки е от 17 до 19 часа, след това метаболизмът се забавя.

 

Мислиш си, че кардиото не оформя фигурата – истината е, че килограмите се свалят не само от силовите натоварвания по време на тренировка, но и от правилното функциониране на метаболизма, което се постига чрез кардио. Затова, ако наистина искаш да се отървеш от излишните килограми, не пренебрегвай кардио упражненията като тичане, каране на велоергометър, подскоци и т.н.

 

Смяташ, че може да хапнеш спокойно малко шоколад преди тренировка – той съдържа не само калории, но и бързи въглехидрати и трансмазнини, които се усвояват от организма като мазнини, чието горене не е никак лесно. Затова не прекалявай със сладките неща.

 

Колкото по-високо е темпото, толкова по-голям ще е успехът ти – факт е, че бавното натоварване няма да доведе до така желаните резултати, но и прекалено високото темпо не е за препоръчване. Как да разбереш кое е най-подходящото за теб? Извади от 220 твоята възраст и полученото число умножи по 85%. Това е пулсът, над който по-високото натоварване ще има негативен ефект върху организма ти. При спокоен пулс пък тялото ти няма да гори излишните мазнини. Затова е много важен стартовият пулс – от 220 вадиш възрастта си и умножаваш по 65%. Тоест, ако си на 15 години, пулсът ти не трябва да е под 133 удара в минута и да не по-висок от 174.

 

Коремните преси ще направят корема ти плосък – те със сигурност ще го стегнат, но няма да получиш идеалния корем, ако не спазваш правилен хранителен режим. Правилното хранене е 50% от храната ти за деня да са плодове и зеленчуци, 25% - белтъчини (месо, риба, млечни продукти), 25% - пълнозърнести и 2-3 с.л зехтин и 1 яйце.

 

Не пиеш вода, докато тренираш – определено не бива да прекаляваш с нея, но и не бива да я избягваш по време на тренировка. Специалистите препоръчват да се приемат по 1-2 глътки течности на всеки 15-20 минути. Също така трябва да пиеш достатъчно количество течности между храненията и една чаша вода на гладно рано сутрин.

 

 

Дългите тренировки те доближават до така желаните резултати – по време на физическо натоварване организмът изразходва запасите от въглехидрати и мазнини. След 1 час обаче започваме да горим и други вещества, което може да ни създаде сериозни здравословни проблеми. Затова специалистите препоръчват тренировката да е между 45 минути и 1 час.

 

Не хапваш след тренировка – не е необходимо да ядеш, ако не си гладен. Може да изпиеш чаша фреш, например. Но, ако си гладен, по-добре хапни нещо, защото на другия ден организмът ще набере около 30% повече хранителни вещества и енергия, отколкото е нужно и излишъкът ще запълни мастните депа. Храненето трябва да е поне 60 минути след края на тренировката и храната трябва да е здравословна – пилешко филе, зеленчуци, обезмаслено кисело мляко и т.н.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия