Какво да хапваме, когато спортуваме?

2016-02-02 16:06:00
Какво да хапваме, когато спортуваме?
Снимка: iStock

Спортът е изключително важен за здравето и ни поддържа както в добро здравословно състояние, така и в добра форма. Когато човек спортува активно обаче той трябва да подбира внимателно храната си. Колкото по-разнообразна и бедна на мазнини е тя, толкова по-добри резултати ще бъдат постигнати.

 

Хранене преди тренировка

 

Препоръчително е да се консумират богати на въглехидрати и бедни на мазнини храни. Когато човек се движи неговите мускули имат нужда от енергия, т.е колкото по-здрав искаш да си, толкова повече енергия трябва да им доставяш. Не забравяй, че най-важният енергиен източник са въглехидратите, които се превръщат в глюкоза, която се съхранява в мускулите и черния дроб като гликоген. Именно от тези резерви организмът черпи по време на тренировки. След това енергията, която е нужна на мускулите, превръща гликогена отново в глюкоза.

 

Гликогеновите запаси са достатъчни при интензивно спортно натоварване за близо час и половина. Ако те не са запълнени преди тренировка, глюкозата се използва от кръвта. В резултат на това се понижава кръвната захар и на човек му се завива свят или започва да му се гади. Затова специалистите съветват да не се спортува на празен стомах.

 

 

1 час преди тренировка може спокойно да консумираш храни, богати на въглехидрати, но бедни на мазнини.

 

Когато човек изразходва енергия в неговия организъм се образува вторичен продукт топлина. За да не прегреем, ние започваме да се охлаждаме, като се потим. По време на тренировка организмът губи между 0.5 и 1.5 литра пот на час, като това зависи както от натоварването, така и от околната температура. Тази загуба на течности трябва да се възстанови, като е важно това да стане преди човек да усети, че е жаден, защото жаждата показва дефицит на течности, а това не бива да се допуска. Хубаво е да знаеш, че продължителната жажда води до проблеми с кръвообращението и спазми на мускулите.

 

Поради тази причина е препоръчително редовно да се пият течности, по възможност вода. 60 минути преди тренировка трябва да се изпива половин литър течност, а ако тренировката продължава повече от час, може да се пие вода и докато тя трае.

 

Хранене след тренировка

 

След края на тренировка е препоръчително да се консумират храни, богати на белтъчини и въглехидрати. Мускулите имат нужда от тях, за да заздравят и да се възстановят по-бързо. Запасите от въглехидрати след спорт също са изчерпани и трябва да бъдат бързо възстановени.

 

Веднага след края на тренировката дефицитът на течности трябва да се отстрани. Може да пиеш напитки, съдържащи въглехидрани – малцова или безалкохолна бира, плодови сокове и т.н.

 

Специалистите препоръчват да избягваш храни, богати на мазнини, защото няма да отслабнеш и ще натовариш организма си. По-добре заложи на постно месо и пресни плодове и зеленчуци.

 

Важно е да запомниш следното:

 

Избягвай храните, богати на мазнини;

 

След края на тренировката първо приемай течности, а след това храна;

 

Хапвай редовно плодове, зеленчуци и ядки, за да попълваш нуждите от витамини и минерали;

 

Първо консумирай простите въглехидрати – банани, бял хляб, после комплексните – ориз, картофи, житни продукти и макарони, а след това животинските, които трябва да комбинираш с растителни – овесеки ядки с мляко, мляко с ориз и т.н.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия