Нещата, които трябва да знаеш, преди да започнеш да спортуваш активно

2015-10-08 12:31:00
Нещата, които трябва да знаеш, преди да започнеш да спортуваш активно
Снимка: iStock

Преди да започнеш активно да тренираш, трябва да знаеш какво точно искаш да постигнеш. Спортът е изключително полезен за здравето, затова е добре да тренираш няколко пъти седмично. Виж кои са нещата, които трябва да знаеш, преди да започнеш да спортуваш активно:

 

1. Дрехите и обувките са много важни. Трябва да ти е удобно, докато тренираш, за да не се разсейваш. Не е нужно да даваш много пари за дрехи и обувки, но трябва да си избереш наистина удобен спортен екип.

 

2. Трябва да правиш упражненията правилно. За да си добър в нещо, трябва да тренираш спорт, който ти допада. Ако не обичаш да тичаш, няма смисъл да се мъчиш в парка или на стадиона. Прави нещо, което ти харесва – може да ходиш на тенис на корт, например.

 

 

3. Организмът ти трябва да е добре хидратиран, затова пий много вода преди и след тренировка.

 

4. Прави стречинг упражнения преди след тренировка, за да разгрееш хубаво и след това да разтегнеш и отпуснеш мускулите.

 

5. Не приемай храни, които са прекалено калорични. Внимавай какво хапваш и си записвай нещата, които ядеш, ако не можеш да ги помниш. По този начин няма да прекаляваш с калориите и ще успееш да постигнеш тялото, което искаш.

 

6. Малко преди края на тренировка трябва да намалиш интензивността, за да смъкнеш пулса си и да предотвратиш чувството на умора.

 

7. Ако имаш намерение да ходиш на фитнес, добре е да си вземеш фитнес инструктор поне за първите няколко посещения. Той ще ти каже кои упражнения са подходящи за теб и ще ти покаже как да ги изпълняваш правилно.

 

8. За да постигнеш резултати, трябва да тренираш 5 пъти седмично по 30-60 минути за една тренировка.

 

9. Ще постигнеш добри резултати, ако не си поставяш прекалено високи цели. Затова е добре да започнеш с малки цели, които да постигаш лека-полека.

 

10. Може и да не си от ранобудните, но е хубаво да се научиш да тренираш рано сутрин. Доказано е, че хората, които тренират рано сутрин, са много по-постоянни и постигат добри резултати.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия