Нещата, които задължително трябва да правиш след тренировка

2015-10-06 11:59:00
Нещата, които задължително трябва да правиш след тренировка
Снимка: iStock

Много е важно какво правиш преди, по време и след тренировка. Първите 30 минути след края са от решаващо значение за възстановяването на мускулите ти и предотвратяването на травми. Виж какво задължително трябва да правиш след тренировка:

 

До 10 минути след края – трябва хубаво да разтегнеш, докато мускулите ти са все още топли. Препоръчително е да направиш минимум 5 минути стречинг и 5 минути разпускане за правилно възстановяване. За да може разтягането да става лесно, трябва тялото ти да е все още загрято.

 

 

От 10 до 20 минути след края – махни потните дрехи от себе си и се изкъпи при първа възможност, за да премахнеш токсините, микробите и бактериите, които могат да доведат до кожни инфекции. Също така е добре преди всяка тренировка да почистваш грима от лицето си, а след това да почистваш лицето си с мокри кърпички.

 

От 20 до 30 минути – другото важно нещо, което трябва да свършиш, е да хапнеш до половин час след края на тренировката. По този начин ще оптимизираш възстановяването на мускулите и ще помогнеш за намаляването на болката, ако има такава. Специалистите препоръчват да приемеш порция около 200 калории с около 2:1 или 1:1 съотношение на въглехидрати с протеини, ако се опитваш да отслабнеш. Ако искаш да запазиш теглото си, трябва да приемеш около 400 калории в съотношение 3:1 въглехидрати към протеини.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия