Митове за бягането, които развенчахме за теб

2015-05-29 09:20:00
Митове за бягането, които развенчахме за теб
Снимка: Dreamstime

Докато някои хора предпочитат да тренират във фитнес залата, други залагат на джогинга. Истината е, че чувството, което изпитваш, докато тичаш, не може да бъде сравнено с никое друго. Редовното бягане в парка/на стадиона повишава тонуса ти, подобрява настроението ти и ти помага да се сдобиеш с тялото, което искаш.

 

Хубаво на тичането е, че няма нужда от предварителна подготовка или специални умения. Всеки, който има желание, може да бяга, като темпото зависи от индивидуалните възможности.

 

Като за всяко нещо и за тичането има известни митове, на които обаче ти не бива да вярваш. Кои са те?

 

Трябва да бягаш всеки ден – всеки човек, който спортува, знае, че всекидневните тренировки не са никак препоръчителни, защото организмът има нужда от почивка. Затова не се учудвай, ако тичаш всеки ден, но не виждаш така желания резултат. Мускулите ти имат нужда от почивка и не бива да ги лишаваш от нея.

 

 

Трябва да те боли, за да има резултат – както вече споменахме темпото на тичане зависи от индивидуалните възможности. Няма нужда да бягаш до припадък и на другия ден да те боли всичко. Резултатите се постигат с постоянство, а не с болка.

 

Маратонките трябва да бъдат скъпи – няма значение цената на спортните ти обувки, важното е да са удобни и да издържат повече време. Високата цена не гарантира качество и най-вероятно знаеш това, благодарение на опита си до този момент, свързан с всякакви дрехи, козметика и т.н.

 

Тичането може да те нарани – шансът да получиш контузия, докато бягаш, е същият като да получиш контузия във фитнес залата. Всеки път, когато се движиш, има реален шанс да ти стане нещо, но това не означава, че не бива да се разхождаш, да тичаш, да тренираш, нали? За да сведеш опасността от контузии до минимум, избери терен, който е подходящ за тичане. Не забравяй разгрееш хубаво, преди да започнеш да тичаш.

 

Джогингът не е за всеки – както вече споменахме, важното е човек да има желание. Няма значение на колко години си, дали спортуваш редовно или си водил до момента заседнал начин на живот. Стига да искаш, винаги може да се облечеш и обуеш подходящо и да отидеш на тичаш.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия