Грешките, които допускаме, когато тренираме

2014-08-13 18:31:00
Грешките, които допускаме, когато тренираме
Снимка: Dreamstime

Спортът е много важен, за да се чувстваме добре и да изглеждаме чудесно. Ако искаме да бъдем здрави, да имаме правилна стойка и нормално тегло, спортът е ключа към здравото тяло. Ако в тийнейджърските си години спортувате, това би ви помогнало много, защото ще си изградите и навици. След години няма да имате толкова свободно време, колкото сега, но ще имате потребност от това да се движите. Ако тренирате от скоро, може да не сте много запознати с някои правила. Доста от тийнейджърите допускат някои грешки с тренирането. Сега ще ви разкажем къде най-често грешат младежите, когато спортуват.

 

Не загрявате добре. Без значение дали вдигате щанги, правите аеробика или релаксирате с пилатес, никога не бива да пропускате загрявката. Така рискувате да си нанесете сериозни травми и да се чувствате много зле. Правете поне 10 минути загрявка и след това започнете с по-сериозните упражнения.

 

Забравяте да разтягате. Разтяганията са важни, особено след силови упражнения или бягане. Те помагат на мускулите да се отпуснат и намаляват опасността от травми. Ако тренирате сами, потърсете в интернет подходящи упражнения за разтягане.

 

 

Храните се преди тренировка, а не след нея. Преди тренировка не бива да ядете около два часа. Така ще изхабите повече калории, а същевременно няма да ви тежи на стомаха. След тренировка ще сте много гладни, тогава можете да ядете колкото си искате. Ако преди тренировка се нахраните, няма да имате сила и вероятно ще ви коства много усилие да направите упражненията, които планувате. А ако не ядете след спорт, ще сте отпаднали и няма да имате сила, защото не си набавяте загубените вещества.

 

Не се преобличате. Спортуването е пряко свързано с обилното потене. Така изхвърляте токсините от организма и това е доста полезно, но не и да стоите така след тренировка. Когато приключите, изкъпете се и се преоблечете. Ако нямате възможност да се изкъпете веднага, поне си сменете дрехите. Стоенето с потни дрехи ви гарантира настинка и сковаване в мускулите.

 

Не спите. След тренировка може да имате доста енергия и да се чувствате свежи, но тялото има нужда от сън. Ако сте тренирали усилено, легнете си по-рано, за да се наспите хубаво. Тялото ви трябва да се възстанови.

 

Претоварвате се. Много голяма грешка, която младите хора правят. Някои момчета мислят, че ще постигнат мечтаното мускулесто тяло с часове наред всеки ден във фитнеса. Момичетата също се стремят да отслабнат като се претоварват всеки ден с аеробни упражнения. Голяма грешка! Така не давате време на тялото си да се възстанови. Това е причината при момчетата да няма натрупване на маса, а при момичетата – загуба на килограми.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия