Няколко начина да гориш калории, без да спортуваш

2015-05-19 17:30:00
Няколко начина да гориш калории, без да спортуваш
Снимка: iStock

Сигурно ти се иска да гориш калории, без да си мърдаш пръста. Струва ти се невъзможно, но всъщност не е. Има няколко неща, които може да правиш и да гориш калории, без това да включва упражнения и тежка физическа активност. За какво говорим?

 

Да готвиш – ако обичаш да готвиш – чудесно. Ще правиш нещо, което ти е приятно и ще гориш калории в същото време. Какво по-хубаво нещо от това? Може би не го осъзнаваш, но готвенето е истинска гимнастика – клякаш, ставаш, седиш на едно място, режеш, качваш, вади, протягаш се, бъркаш и т.н. Все движения, които горят калории, но в същото време не те натоварват прекалено много. Май по-често ще се въртиш в кухнята, а?

 

 

Да ходиш пеша до училище – сутрин рано сигурно ти се спи адски много и не ти е никак до разходки, но всичко е въпрос на навик. Просто трябва да станеш по-рано, за да имаш достатъчно време да стигнеш пеша до училище. Ако гимназията ти е прекалено далеч, може да се возиш донякъде с градския транспорт, да слезеш няколко спирки по-рано и да повървиш пеша. За 20 минути ходене пеша човек изразходва средно около 150 калории.

 

Да хапваш люто – ако не обичаш люти храни, не го прави, но ако обичаш е добре по-често да консумираш люти ястия. Доказано е, че организмът използва много повече енергия за преработката на люти храни в сравнение с останалите.

 

Да се смееш – смехът е изключително полезен за човешкото здраве. За съжаление, с течение на годините хората се смеят все по-рядко. Не бъди един от тях. Смей се всеки път, когато имаш възможност, защото това се отразява благоприятно на здравето ти и гори калории. Така с един удар имаш два заека.

 

Да спиш – даааа, дори, когато си почиваш, ти гориш калории. Страхотно, нали? Учените са установили, че по време на сън организмът гори калориите много по-бързо. Това обаче не означава, че ти е позволено да се натъпчеш с храна непосредствено преди лягане, защото няма да я изгориш, докато спиш, а ще ти се лепне на дупето или по други части на тялото.

 

Да чистиш у дома - със сигурност това не ти е най-приятното нещо, но пък ще ти бъде по-приятно, знаейки, че гориш калории, докато вършиш нещо полезно. Родителите ти със сигурност ще са доволни, че искаш да помогнеш у дома, без да подозират, че го правиш, за да изгориш допълнително количество калории. Но не е нужно да знаят всичко.

 

Да ходиш по магазините – това предложение със сигурно ти е харесало. Ами като се замислиш има ли нещо по-хубаво от това да си купуваш нови дрешки, докато гориш калории? Май няма. Е, може би още по-хубаво да ядеш каквото поискаш и да не ти се лепи и с лекота да направиш тялото, което искаш, нооооо... това са прекалено хубави неща, които няма как да станат реалност. За добро или лошо.

 

Да танцуваш – може да го правиш както по дискотеките и на купони, така и у дома. Пусни си любимите песни и се разкърши смело, все пак никой не те гледа. Танците не само ще те заредят с положителна енергия, но и ще ти помогнат да изгориш някоя друга калория.

 

Да дъвчеш дъвка – разбира се, тя трябва да бъде без захар, за да има така желания ефект. Доказано е, че дъвченето на дъвка в продължение на 60 минути води до изгарянето на около 100 калории. Не звучи никак зле, нали?

 

Да се качваш пеша – добре де, това изисква някакво физическо усилие, но не е кой знае какво. Можеш да се справиш. Дори да имаш асансьор в блока и да живееш на осмия етаж, това не е оправдание. Смело започни да изкачваш стъпалата, мислейки си колко калории гориш в момента.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
tonybadams
преди 8 години

Да се усмихваш най-вече ,каквото и да се случва.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия