Коремни мускули от стомана

2015-01-12 18:31:00
Коремни мускули от стомана
Снимка: freedigitalphotos.net

Понякога можете да извлечете полза от нещо индиректно, без да е свързано с културизма. В случая, това е методиката за трениране на корема на Брус Лий, по-ангажираща от която и да е друга в историята на бойните изкуства илил бодибилдинга. Разбира се, причината Брус да тренира по този начин не е за да блесне с плочки на плажа, а за да поема тежките удари на противниците си в тази зона на тялото. Точно това ще ви предложим тук – свръхинтензивна програма, залагаща на високоинтензивните техники. Това е пауза-почивка и не казвайте, че досега сте я срещали при тренировката на корема.

 

Пауза-почивка и коремната преса. По време на най-добрите дни на Арнолд Шварценегер, тази високоинтензивна техника била в разгара си. Проповедникът й Майк Ментцер се кълнял, че благодарение на нея успял да преодолее най-тежките периоди на застой. При нея почивката между сериите е свръхкратка – 10-20 секунди, колкото да се възстанови само част от аденозин трифосфата или основното гориво в мускулната клетка. Ако си изпуснал уроците си по биология в 8-ми клас, сега ще узнаеш колко ценни са те в любимия ти спорт. Накратко – аденозин трифосфатът е химичното съединение, което е в основата на мускулната контракция или мускулното съкращение – физическото действие, благодарение на което тялото ви се движи.

 

 

Повдигане на коленете от висене. Хванете се с две ръце за лост за набирания, за да застанете в позиция вис. Началното положение е сякаш сте седнали на въображаем стол – бедрата са успоредни на пода, а коленете са под ъгъл 90 градуса. Без да се въртите настрани, стягате корема и вдигате коленете към брадичката и връщате обратно в позиция „столче”.

 

1/4 преса „Пеперуда”. Лягате по гърб на пода и леко държите пръстите зад ушите. Лактите са разперени настрани. Вдигате горната част на гърба от пода, като се стараете поясната част на гърба да остане в контакт с пода, по същото време вдигнете коленете така, че да са леко сгънати и да сочат тавана. Представете си упражнението като едновременно събиране на гръдния кош и таза.

 

Вдигане на коленете от седеж. Изпълнява се от седеж на горната част на лежанката или върху бордюра на спортната площадка на открито. Горната част на тялото е наклонена на около 45 градуса назад, а ръцете са хванати за ръба на пейката или бордюра за опора. Много е важно пръстите на краката да сочат напред. От това положение вдигнете коленете към гърдите, като същевременно издишате.

 

Всяко упражнение правете в 3 серии с повторения до отказ, като почивките между сериите са съответно – 15, 14 и 13 секунди.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия