С какво са по-различни клековете с щанга пред врата

2015-01-01 13:58:00
С какво са по-различни клековете с щанга пред врата
Снимка: freedigitalphotos.net

Клековете са коронясани за кралят на всички упражнения. Те активизират най-силно анаболните процеси в организма или с други думи казано, предизвикват покачването на мускулната маса и натрупването на сила както никое друго упражнение.

 

Напълно разбираемо е, че клековете стимулират развитието на цялото тяло. Те вкарват организма в най-голям енергоразход, защото са едни от най-големите мускули в човешкото тяло и респективно имат най-голяма потребност от енергийни запаси. След тренировка на краката вероятно имате зверски апетит и имате чувство, че можете да унищожите целия хладилник и това е съвсем нормално.

 

Странно е обаче защо класическото описание на упражнението клек с щанга е зад врат. Всички трениращи си представят движението точно по този начин щом се спомене "клек". Клекът може да бъде изпълнен в доста по-свободен стил, отколкото е заклеймен да бъде от разновидността му с щанга зад главата. Той може да се изпълни с дъмбели в ръце, които свободно висят надолу, встрани от краката. По този начин, трениращият може да натоварва едновременно краката и трапецовидните си мускули и да постигне двоен ефект от тренировката си.

 

 

Друг нехарактерен, но много ефективен начин да се изпълнява упражнението е с щанга пред врат. В този случай, лостът на щангата ляга на предните делтоидеуси или предното рамо. Това води след себе си изместване на центъра на тежестта на тялото и по-голям акцент на тренировката върху четириглавите бедрени мускули. Докато клекът с шанга зад врата ангажира и глутеусите (това са седалищните мускули) постановката с щанга пред врат ще изолира само квадрицепсите (четириглавите бедрени мускули).

 

Клековете с щанга, лежаща на предното рамо са особено удачни за трениращи, които се страхуват да не развият прекалено мускулесто седалище и респективно, да не качат размер в тази зона. Това касае само момчетата, които имат генетично по-широк ханш. Останалите момчета и момичетата няма от какво да се тревожат.

 

Хубаво е всички упражнения да се изпълняват във всичките им проявления, за да се постигне възможно най-завършена тренировка и да развиете тялото си колкото се може по-хармонично, ето защо включването на клекове с тежест пред главата е много удачен избор. Важно е да отбележим, че не трябва да залитате по големи тежести при този вариант на упражнението, защото големите килограми са по-трудни за балансиране и това може да доведе до сериозни контузии и травми, които да ви извадят извън строя за дълго време.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DarthLord
преди 9 години

Честита Нова Година и на вас! :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия