История на уличния фитнес

2014-06-22 14:36:00
История на уличния фитнес
Снимка: freedigitalphotos.net

Днес всеки знае какво е уличен фитнес и какви упражнения го съставят, но от кога датира този спорт и коя е родината му са далеч по-малко известни факти. Всичко започва няколко века преди новата ера в Древна Елада и преминава през Рим. Основата на тренировките със собствено тегло е поставена от гръко-римската гимнастика.

 

В Европа във вековете след Римската империя присъствието на спорта в живота на хората и в частност на гимнастиката намалява и почти изчезва. Роля за това има християнската църква и стремежът на вярващите към отхвърляне на физическите потребности в полза на духовността.

 

Въпреки философията на средновековното християнство, тренировките с тяло остават част от военната подготовка на европейските народи. Промяната настъпва за няколко десетилетия на границата между XVIII-XIX век. Вестители на новото са физкултурните учители Йоан Фридрих Гутс Мут и Фридрих Лудвиг Ян. Те създават и систематизират упражнения за юноши и мъже в програма, която по-късно възражда гимнастиката и полага началото на днешната спортна гимнастика.

 

В началото на миналия век модерната гимнастика и тежката атлетика се срещат на "Мускулестият плаж" в Калифорния (САЩ), за да се появи класическият културизъм. Новата дисциплина с времето забравя тренировките със собствено тегло, заради ограничените им възможности да предизвикват масивно мускулно нарастване.

 

 

Базови упражнения от спортната гимнастика обаче намират място в тренировките по основи на физическата подготовка (ОФП) в света на бойните спортове и изкуства. Стотици школи развиват програми за тренировки със собствено тегло, ориентирани към развиване на базова сила, издръжливост и експлозивност.

 

Днес, няколко десетилетия след падането на "Желязната завеса", хиляди атлети от посткомунистическите страни емигрират в САЩ. Развитата спортна индустрия там прегръща, допълва и усъвършенства технологиите на източните школи, сред които е и българската.

 

Развитият пазар на реклама дава възможност на много от новите американци да популяризират тренировките със собствено тегло като модерно течение, преподавано в кварталните фитнес зали. Годината е 1998, филмът е "Такси". За пръв път се дава лице на фрийрън (паркур) - течението, което изповядва култура на свободно придвижване в условията на улична среда. Последното се постига благодарение на упорити тренировки със собствено тегло в комбинация с акробатика и спортна гимнастика.

 

Успешното налагане на паркура в уличната среда дава тласък на гимнастиката отвъд океана и в Западна Европа да излезе от клубовете в посока към парковете и училищните игрища. Редно е да отбележим и CrossFit школата, която има значим принос в САЩ. Днес клиповете в световната мрежа показват съвременното лице на спортната гимнастика, на фона на новата модерна музика на протеста. Истинските новости тук всъщност са мястото на събитието, хората, културата.

 

Останалото е добре познато в "Източния блок". Упражненията и комбинациите са хибрид между ОФП тренировки със собствено тегло и основи на гимнастиката на успоредка, лост и на земя.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Липса им гората на тях, все пак е доказано, че хората сме еволюирали от маймуни, но при някои се е запазила родовата памет.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия