Има ли най-подходящо време за кардио тренировка?

2014-05-18 14:31:00
Има ли най-подходящо време за кардио тренировка?
Снимка: thinkstockphotos.com

Наближава моментът в който на плажа ще стане ясно кой се е подготвял с диети и тренировки за лятото и кой е акцентирал само върху силовите си постижения. Ясно е, че едно от възловите упражнения за изчистване от подкожните мазнини е тичането, но за много тийнейджъри въпросът "Кога да тичам?" остава неизяснен. Сутрин на гладно или вечер, или след обяд, или на обяд...?

 

В тази статия веднъж завинаги ще изясним този "проблем". Директен отговор няма. Най-добро време за тичане не съществува! Когато и да тичате, вие ще горите калории и по този начин ще намалите мазнините в тялото си. Затова по-важното е да тичате(или плувате, или скачате на въже... Или да правите какъвто и да било друг вид кардио тренировка).

 

 

Сега нека разгледаме преимущества и недостатъци на правенето на кардио по различно време. Тичането сутрин на гладно гори ли повече калории? Една голяма част от вас вероятно са чували, че като правиш кардио сутрин на гладно ще сваляш по-лесно. В това може би има известна доза истина, но пък като станете сутрин и не хапнете нищо, вероятно няма да имате сила да тичате толкова, колкото ако хапнете 2-3 хранения и след това отидете да правите кардио. Така, че нещата се уравновесяват.

 

Тичане преди тренировка с тежести дали ще бъде по-удачно? Ако тичате преди тренировка с тежести е доста вероятно да се поуморите и след това да не успеете да вдигнете тежестта, която бихте вдигнали ако не бяхте правили кардио преди това. Ако обаче ходите или просто потичате за няколко минутки с бавно темо, това може да послужи като една добра загрявка за вашата тренировка с тежести.

 

Тичане след тренировка – дали пък това не е най-добрият вариант? Тичането след силова тренировка няма минуси, стига да не сте се смазали от вдигане преди това. Само тогава тичането ще вкара тялото в авариен режим и ще нулирате ефекта и от двете. Хипер-разходът на калории ще ви извади извън строя за поне 2 дни, а обратното натрупване на енергиен ресурс в тялото ще спъне възвръщането на върховата ви форма.

 

Кой е най-добрият вариант? Най-добрият вариант е да правите кардиото отделно от вашата силова тренировка. Да речем ако правите кардио сутрин, след закуска - нека силовата ви тренировка да бъде след обяд или привечер.

 

Другият удачен вариант е да правите кардио-тренировката си в отделен ден, да речем ако тренирате силово понеделник, сряда и петък, кардиото може да бъде във вторник,четвъртък и събота.

 

Изберете адекватно кога да тичате, с цел изгарянето на подкожните мазнини. Не е важно времето по което го правите, а подготовката ви преди това и способът, чрез който го осъществявате.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия