Съвети при застой в отслабването

2014-05-19 17:32:00
Съвети при застой в отслабването
Снимка: thinkstockphotos.com

Тази статия ще бъде за хората, които са отслабнали, станали са малко по-релефни, свалили са няколко килца, но от край време не успяват да смъкнат дори и грам, въпреки че са активни и тренират както са тренирали до сега. Колкото по-малко мазнини имате в тялото, толкова по-усилено то се опитва да запази всеки грам, просто защото така сме устроени. И сега да си дойдем на думата – защо отслабнахте до едно положение и не успявате да смъкнете дори и грам повече?

 

Както добре знаете, тялото ви гори енергия за да бъде живо. Енергията се набавя от калориите от храната и ако приемате повече калории от колкото горите – качвате, а ако приемате по-малко - отслабвате. Ако обаче имате някакъв режим на тренировки и хранене и да речем дневно приемате 2000 калории, които на вашето лично тегло, да речем 70 килограма, са достатъчни да отслабвате с 400 грама седмично, вие ще свалите до едно положение (65 кг например). След което, ако продължите да приемате тези 2000 калории и тренирате по същият начин както до момента, няма да смъкнете дори и грам. Това е така, защото тялото на човек 65 килограма не гори същите калории, както тялото на 70 килограмов човек. Затова, ако искате да продължите да сваляте, трябва да намалите малко калориите или да увеличите продължителността/интензивността на тренировката си. Звучи логично нали ?

 

 

Ако искате да изчистите излишните мазнини, задължително трябва да намалите количеството въглехидрати, което приемате. Освен това, въглехидратите трябва да бъдат разпределени разумно през деня. Както вероятно знаете, те са първият източник на енергия, който ползва тялото ви, а не изразходваните въглехидрати се превръщат в мазнини. Затова, разумния прием на въглехидрати е ключ към успеха в борбата с мазнините.

 

Ето няколко неписани правила, ако искате да „стопите" мазнините:

1. Старайте се винаги да приемате бавни въглехидрати. Те задължително трябва да присъстват на закуска. Тя трябва да е богата както на тях, така и на стабилно количество бързо-усвояващ се протеин. Пример за такава закуска е овесени ядки с мляко + белтъци от яйца.

 

2. Следващия по-голям прием на въглехидрати да бъде в храненето преди тренировка. С това се цели набавяне на енергия, която да се използва в тренировката.(тук може да си позволите и бързи въглехидрати).

 

3. В останалите хранения набавяйте въглехидратите си от зеленчуци. Те са нискокалорични и съдържат фибри, които ще ви държат сити по-дълго.

 

4. Без въглехидрати вечер. Последното ви хранене (даже и пред последното) не трябва да съдържа никакви въглехидрати. Набавете си стабилно количество протеин, който да възстанови мускулите ви през нощта. А не енергия, която да не изразходвате и да се преобразува в мазнини.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия