Продължавай да гориш калории и след края на тренировката си

2014-05-08 19:30:00
Продължавай да гориш калории и след края на тренировката си
Снимка: freedigitalphotos.net

В трескавата подготовка за плажовете всеки иска да покаже хубаво тяло през лятото. Тичането в парка или на бягащата пътека във фитнес-залата са едни от предпочитаните способи за стопяване на излишните мазнини. Може ли да се разчита на някакъв допълнителен трик от тази тренировка, който по-бързо да ни отведе до желаното тяло? Да – нарича се следтренировъчен ефект.

 

Afterburn, както може би се досещате от името представлява изгаряне на калории дори след края на физическа активност. Тази статия ще бъде много полезна на всеки, които иска да отслабне или просто да подобри малко своя релеф. Тук отново ще говорим за важността на кардио упражненията и тяхната продължителност.

 

Има два начина да отслабнете. Единият е като приемате по-малко калории отколкото изгаряте, или с други думи да намалите храната си с малко, но по този начин вие най-вероятно ще намалите и количеството протеин, което приемате чрез храната и по този начин ще забавяте възстановяването на мускулите.

 

Вторият начин е по-лесен и отнема не повече от 30 минути на ден. Досетихте ли се вече? Да, точно така, кардиото! Дали ще тичате, ходите, плувате, карате колело, скачате на въже и каквото още се досетите, вие ще изгорите допълнителни калории. Освен изгорените калории по този начин забързвате метаболизма и го карате той сам да започне да изгаря повече калории.

 

 

И все пак, да си дойдем на думата за Afterburn (афтърбърн) ефекта. Какво представлява ? Група от учени направили експерименти и установили, че когато правим кардио, тялото ни гори много повече калории отколкото предполагаме. Чрез кардио упражненията, метаболизмът се забързва и изгарянето на калории продължава дори след края на нашата аеробна тренировка.

 

С други думи, ако тичаме 30 минути – ние „изгаряме" калориите, необходими за обезпечаването на организма с енергия през тези 30 минути, но това „изгаряне" на калории продължава и след като спрем да тичаме.

 

Ето една статистика показваща колко калории ще изгори човек с тегло 100кг:

 

За 20 минути тичане на тялото са необходими 230 кило калории, а 70 допълнителни кило калории ще бъдат изразходвани след края на физическото натоварване.

 

За 35 минути тичане, енергията необходима на 100-килограмовия атлет би се равнявала на 400 кило калории, а 460 допълнителни кило калории ще бъдат изразходвани след края на тичането.

 

За 50 минути тичане, 570 кило калории ще обезпечат захранването на мускулите му с гориво, като 580 допълнителни кило калории ще бъдат изразходвани след края на бягането.

 

А какво става ако тичаме под 20 минути? Изгорените калории ще бъдат само тези, които сме изгорили през самия процес на тичане. Афтърбърн ефектът няма да бъде на лице в този случай.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия