Белтъчините убиват глада

2014-03-25 14:54:00
Белтъчините убиват глада
Снимка: freedigitalphotos.net

Мненията за диетата на Аткинс и останалите нисковъглехидратни и високопротеинови диетични планове са най-различни. Повечето специалисти по спортно хранене все още продължават да препоръчват прилагането на високопротеинови и нисковъглехидратни диети. Храненето по този начин не само ще ви помогне да натрупате повече изчистени мускули, но ще съдейства и за изгарянето на по-голямо количество мазнини. Увеличаващият се брой научни изследвания доказват тези твърдения. Не може да спорите с многобройните проучвания, в които се заявява, че подобни диети са безопасни и ефективни.

 

Сега ново изследване, проведено в Юнивърсити Колидж в Лондон, открива поредната причина за това, че високопротеиновата диета ви помага да се изчистите от телесни мазнини и да се запазите в това състояние. Тя въвежда хормон, наречен пептид YY (PYY), който се произвежда от стомашните клетки и се освобождава в кръвта. Чрез нея той пътува към мозъка, за да намали усещането за глад и да увеличи чувството на ситост.

 

Изследователите провели опит с 10 здрави мъже с нормално тегло и 10 пълни мъже, разделени на две групи. Накарали ги да приемат 3 различни вида храна високо протеинова, високо въглехидратна или с високо количество на мазнини. Всяко ястие съдържало около 1000 калории. При високопротеиновата храна около 65 процента от калориите идвали от протеини, богатата на въглехидрати се състояла от около 65 процента въглехидрати, а тази с високо съдържание на мазнини имала 65 процента мазнини. Взимани били кръвни проби непосредствено преди хранене и през интервали от 30 минути до 3 часа след приемането на храна.

 

 

Учените написали статия, публикувана в английското списание „Клетъчен метаболизъм", в която се съобщавало, че храната с високо съдържание на протеин предизвиква притъпява не на чувството за глад и по-голямо увеличение на PYY и при двете групи субекти. Три часа след приемане на храната, мъжете с нормално тегло били три пъти по-сити от високопротеиновата храна, отколкото от тази с високо съдържание на въглехидрати. А също и почти два пъти по-сити в резултат на високопротеиновата храна, отколкото при приемане на храна, богата на мазнини. В същото време, нивата на PYY в кръвта били 45 процента и 30 процента по-високи, когато субектите с нормално тегло яли високопротеинова храна, отколкото, когато консумирали високо въглехидратна или богата на мазнини храна.

 

Провеждащите експеримента стигнали до заключението, че спазването на висока до средна протеинова диета намалява чувството за глад и увеличава ситостта чрез повишаване на производството на PYY. Те изказали предположението, че хората могат да обуздаят апетита си, покачвайки силата на PVY просто чрез увеличаване количеството на протеина в хранителния си план. Приемайте 2,2 г протеин на килограм телесно тегло, за да повишите мускулния растеж и да притъпите усещането за глад.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия