Какво прави тичането безсмислено?

2013-08-21 14:59:00
Какво прави тичането безсмислено?
Снимка: Dreamstime

Когато доказано работеща програма се комбинира с добра техника и въпреки това - не дава желания ефект, тогава е необходим аналитичен ум, който да отстрани проблема. Индивидуалните успехи се коренят в добрата преценка на самоличността, а всеки знае, че е човешко да се греши. Кои са най-честите грешки, които допускат хората при тренировка?

 

Не е изненада, че най-големият враг на добрите резултати е пренатоварването - твърде честото тичане с твърде голям интензитет на тренировката, който оставя тичащия без дъх и тотално изцеден. Когато се претренира, тялото е натоварвано отвъд лимита си за възстановяване. Свръхизтощението води не само до понижени резултати, но още до наранявания, нарушения на съня и тежка депресия. Решението на този проблем е в две части. Първо, трябва да се определи собствен ритъм: удобно и комфортно темпо на бяг, което може да се измерва с хронометъра на телефона в джоба. Втората стъпка е да се направи план с маршрута и дължината му – няма лошо да се правят големи и дълги маршрути, важното е те да са планувани добре и да се надграждат с времето, като се започне от нещо по-малко.

 

 

Вторият враг на успешното тичане е неправилното хранене. Адекватното гориво и градивни частици, които се предоставят на тялото, трябва да бъдат балансирани. По време на тренировка и период на активно спортуване се препоръчва да се приемат 60-65% въглехидрати, 10-20% белтъци, 10% наситени и 10-15% ненаситени мазнини.

 

Липсата на почивки между тичанията е враг номер три. Ако на тялото не се оставя достатъчно време, за да се възстанови от натоварването, то ще започне да се „износва”. Почивката, а не самата физическа активност, понякога е най-важна за оптималното облагодетелстване на тялото от спорта.

 

Сънят е последният, но не и по важност проблем. Много хора тичат вечер, за да се уморят и да заспят по-лесно: ефективна защита срещу безсъние. Но се пропуска ефектът на спорта - той при всички случаи тонизира, поради което заспиването в нормалните часове става проблем. За да може да се тича сутрин, сънят е ключово негово условие. Състоянието на дълбок, REM-сън, предоставя на човешкото тяло механизми на възстановяване, на които не съществува аналог.

 

Вечерта преди тичане се препоръчва вземането на топла вана, четене на книга или слушане на музика точно 30-60 минути преди заспиване. Самото заспиване е най-добре да бъде в стая, в която отсъстват фактори като телевизор, компютър, телефон и други технологии. Скорошно изследване доказва, че дори светлината от цифровите часовници влияе зле на съня.

 

Ако тези промени са невъзможни или проблематични се съветва насочване на консултация с личен или спортен лекар. Без подходящ план, добро хранене, почивки и сън, тичането не само няма да даде желаните резултати – то може да навреди още повече.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
xBooBearx
преди 10 години

Кое му е нищото хората са направили цяла статия защо бягането няма ефект понякога?

fenastz
преди 10 години

Нищо.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия