Кои са грешките, които допускаме след тичане?

2013-03-18 15:58:00
Кои са грешките, които допускаме след тичане?
Снимка: Dreamstime

Тичането в парка/на стадиона е идеален начин да поддържате тонуса си и да горите калории. Всеки човек се чувства изключително добре, след като приключи с тренировката си и не се замисля, че е възможно да допусне грешки след нея. Обърнете внимание на нещата, които е възможно да направите неправилно след тичане:

 

Хапвате повечко от необходимото – хората, които спортуват, имат нужда от достатъчно количество храна. Хубаво е да мине поне един час след тренировка, преди да хапнете нещо. Също така е добре да наблегнете на храните, които съдържат в себе си въглехидрати с бавно освобождаване, както и протеини. Не се тъпчете със сладки неща, само защото до преди малко сте спортували. С 30 минути интензивно тичане човек може да изгори около 45 грама шоколад, така че сами си направете сметката дали си заслужава.

 

Снимка: Dreamstime

 

Оставяте маратонките си мръсни – след като сте приключили с тренировката си, трябва да обърнете внимание и на спортните си обувки, ако искате да ги имате повече от няколко месеца. Хубаво е, след като сте приключили да спортувате, да измиете маратонките си с хладка вода. По този начин ще успеете да съхраните живота им за по-дълго време. След това ги оставете да изсъхнат от само себе си, в никакъв случай не ги изсушавайте с помощта на сешоар. Прането на маратонките в пералнята също не е препоръчително. Факт е, че става лесно и обувките наистина са чисти, но по този начин вредите на материалите, от които са направени.

 

Снимка: sxc.hu

 

Не анализирате тренировката си – вече сте в банята и имате достатъчно време, за да направите подробен анализ на тренировката си. Замислете се дали се чувствате по-добре от преди една седмица, дали имате напредък, дали е могло да бягате още няколко километра, дали не се подценявате и т.н. Хубаво е да откриете своите силни и слаби страни, за да имате максимално добра и ползотворна тренировка.

 

Снимка: Dreamstime

 

Не релаксирате пълноценно - ако имате вана у дома, хубаво е да релаксирате поне веднъж седмично след тренировка. Хората, които нямат такава екстра у дома си, ще се задоволят с употребата на душ. Специалистите препоръчват да редувате топла и студена вода, за да може да възстановите мускулите си.

 

Снимка: Dreamstime

 

Прекалено строги сте към себе си – хубаво е, че не се лигавите по време на тренировка, но това не означава, че трябва да издевателствате над себе си. Няма нищо лошо, че сте спрели за няколко секунди, за да си починете или че днес ще направите една обиколка по-малко, защото не се чувствате добре. Не бъдете прекалено критични и строги към себе си.

 

Снимка: Dreamstime

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия