Българските волейболисти не успяха да се окичат с бронзови медали

2012-07-09 11:52:00
Българските волейболисти не успяха да се окичат с бронзови медали
Снимка: Reuters

След като вчера отстъпи с 0:3 гейма на Полша в полуфинала на Световната лига, днес България загуби и малкия финал на турнира – с 2:3 гейма от Куба.

 

Момчетата на Найден Найденов се представиха повече от достойно в битката срещу възпитаниците на Орландо Блекууд, водеха с 2:1 гейма, но въпреки това не успяха да спечелят първи медал за страната ни от престижната надпревара.

 

Българският отбор има вече четири загубени малки финала в Световната лига. През 1994-та, 2004-та и 2006-та година България също беше на крачка от медалите, но не съумя да ги стигне.

 

Въпреки че в първия гейм България започна много добре и водеше с 8:4 при първото техническо прекъсване, момчетата на Найден Найденов допуснаха обрат, изоставаха с 13:16 при второто техническо прекъсване и Куба спечели с 25:18.

 

Българите доминираха през почти целия втори гейм, водеха убедително и при двете технически прекъсвания, като на няколко пъти имаха преднина от шест точки, и в крайна сметка взеха гейма с 25:19.

 

В по-голямата си част третият гейм се движеше точка за точка, но при 20:19 Владо Николов отбеляза и впоследствие България спечели именно с разлика от две точки – 25:23.

 

 

Четвъртият гейм също вървеше равностойно, като при първото техническо прекъсване кубинците водеха с 8:6, но веднага след това България изравни – 8:8. Куба обаче отново дръпна 11:9, българите пък отново изравниха – 11:11. Двата отбора вървяха рамо до рамо в резултата и второто прекъсване дойде при преднина 16:15 за тима на Орландо Блекууд.

 

Последваха няколко поредни точки за кубинците, като разликата в един момент стана три точки – 19:16. Българският отбор трудно се справяше с атаката на Хенри Бел и по всичко личеше че нашите ще загубят гейма. България обаче за пореден път успя да изравни и дори поведе – 23:22. Куба все пак не се предаде и съумя да вземе гейма с 25:23.

 

Преди тайбрека статистиката показваше по-добра игра на блок на кубинците, малко по-добро изпълнение на сервис от страна на българските играчи и повече непредизвикани грешки на възпитаниците на Орландо Блекууд.

 

В началото на тайбрека кубинците дръпнаха с 5:1, но България успя да стопи разликата до три точки при техническото прекъсване. Впоследствие тя падна на една точка – 9:10. При 10:11 пък Владо Николов не успя да пробие кубинската блокада. След това Куба взе тайбрека с 15:12, а с това и мача. България остана на 4-то място в Световната лига.

 

БЪЛГАРИЯ - КУБА 2:3 (18:25, 25:19, 25:23, 23:25, 12:15)

 

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Цветан Соколов, Валентин Братоев, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров - Теодор Салпаров-либеро (Николай Пенчев, Владимир Николов, Николай Николов, Добромир Димитров)

 

КУБА: Йоандри Диас, Вилфредо Леон, Роландо Сепеда, Хенри Бел, Исбел Меса, Хорбер Кинтана - Кейбил Гутиерес-либеро


Още спортни новини четете в Gol.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия