Вижте какво да спортувате, когато времето навън е хубаво

Времето лека-полека започва да се оправя и все повече хора могат да се видят в парковете и градинките. Пролетната ваканция е в съвсем скоро време (за учениците от 1ви до 11ти клас тя е от 7 до 16 апри

2012-03-30 14:43:00
Вижте какво да спортувате, когато времето навън е хубаво
Спортувайте, за да бъдете здрави и щастливи. Снимка: sxc.hu

Времето лека-полека започва да се оправя и все повече хора могат да се видят в парковете и градинките. Пролетната ваканция е в съвсем скоро време (за учениците от 1ви до 11ти клас тя е от 7 до 16 април вкл., а за абитуриентите е от 12 до 16 април вкл.) и навън ще е достатъчно топло, за да може подрастващите да са навън и да спортуват. Лятно време се организират доста лагери, където децата могат да се научат на дисциплина и ще започнат да гледат на спортните мероприятия по друг начин. Вижте няколко интересни спорта, които хем ще ви забавляват, хем ще ви помогнат да повишите тонуса си:

 

Slow-Pitch Softball – този спорт се играе с бухалка и малко по-голяма топка, приличаща на бейзболната. Има два отбора от 9 до 14 играчи. Този спорт е потомък на бейзбола, но има няколко разлики. Както вече споменахме топката е по-голяма и се практикува предимно от момичета. Тази година софтболът и бейзболът ще бъдат извадени от олимпийската програма. През 1988 година е създадена Българската Федерация по Бейзбол и Софтбол. Първият Национален шампионат по софтбол се е провел през 1993 година.. Такива спортни клубове има в София, Благоевград и Дупница. Въпреки че софтболът съществува 15 години в България, той не е никак популярен. Ежегодно националният ни отбор има участие в международни турнири, на които представя страната ни достойно. У нас има само един стадион, подходящ за софтбол, който се намира в София в столичната втора немска гимназия – 73 СОУ Владимир Граматик. Други две софтболни игрища има в Американския колеж.

 

 

Fast-Pitch Softball – този спорт се практикува от по-старите и опитни състезателки. При него дамите подобряват своите технически умения и хвърлят значително по-силно. Разрешено е да се крадат бази и общуването става чрез знаци.

 

Бейзбол – това е отборна игра, която е доста практикувана в Америка, Япония, Венецуела и Куба. Топката, с която се играе, е твърда, обвита с конци, отгоре е с кожа и тежи около 150 грама. Отболите са съставени от 9 играчи. Целта на играта е да се отбележат максимално повече точки. Точка се печели, когато играчът направи пълна обиколка на четирите бази, които са разположени по краищата на полето, което е с квадратна форма. Всеки мач се състои от 9 ининга, като при всеки ининг ролите на нападащ и защитаваш отбор се сменят.

 

Волейбол – това е друга колективна спортна игра с топка. Играе се от два отбора, които са разделени от мрежа. Целта е да изпращат топката в полето на противниковия отбор, така че тя да падне на земята. Атаката трябва да бъде организирана максимум от 3 удара. Волейболът бива два вида: класически и плажен. Игрището на плажният е 16 на 8 метра, отборите са съставени от двама души и геймовете се играят до 21, а не както при класическият до 25. Има и други спортове, които са последователи на волейбола – босабал, джитбол и други. При класическият волейбол игрището е с размери 9 на 18 метра и разделено на две части от 9 по 9 метра от мрежа, която е издигната на определена височина. Успоредно на мрежата има две лении, които определят зоната на атака.

 

Футбол – този колективен спорт се играе от два отбора, които имат по 11 играчи – 10 полеви и 1 вратар. Футболът се играе на правоъгълно поле, което е покрито с трева. Целта е единият отбор да отбележи повече голове във вратата на противниковия. Ако има равен брой голове може да се даде допълнително време или да се бият дузпи, зависи от естеството на мача. Футболът води началото си от Англия, където през 1863 година са утвърдени първите правила на играта.

 

Баскетбол – този спорт се играе от два отбора, като във всеки от тях има по петима играчи. Целта е да се направят повече точки, като се вкарва топката в коша на противниковия отбор. Размерът на полето е 28 на 15 метра, височината на коша е 3.05 метра. Мачът се дели на 4 четвъртини, които продължават по 10 минути.

Стрийтболът прилича на баскетбола, но правилата са малко по-свободни и обикновено се договарят от двата отбора. Играе се на половин игрище и всеки кош се брои за една точка, без значение от къде е вкаран.

 

Има най-различни спортове, което може да започнете да практикувате. В скоро време навън времето ще е идеално за спортуване. Зарежете висенето в интернет и онлайн-общуването, излизайте по-често на чист въздух, спортувайте и се забавлявайте с приятелите си. Веднъж пристрастите ли се към някакъв спорт, ще забравите и за цигарите, и за алкохола.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
berrynia
преди 12 години

хек

sweetycherry33
преди 12 години

baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAaaasketboo0o0o0o0oo0o0o00o0o0o0oo0o00oo00o0ollllllllll e istinata

LESTAD
преди 12 години

Баскетбол FTW !


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия