Как сексът може да доведе до появата на пъпки

2016-08-15 13:47:00
Как сексът може да доведе до появата на пъпки
Снимка: iStock

Сексът носи много положителни емоции, но понякога се случва да стане нещо, което да не ти харесва. Като да ти се появят няколко пъпки, например. И в такива моменти седиш и се чудиш защо са се появили след секса и как най-бързо да се отървеш от тях, преди да се видиш отново с гаджето.

 

Към момента няма конкретно доказателство, че сексът утежнява акнето. И всъщност само по себе си той не може да доведе до появата на пъпки, но факторите, които го съпътстват, могат. Кои са те?

 

Мръсно спално бельо – ако имаш навика да лягаш в леглото с мръсни дрехи или да хапваш чипсове, снаксове и други неща, то най-вероятно чаршафите ти не са от най-чистите и върху плата се натрупва смесица от пот, мъртви кожни клетки и мръсотия. А тези неща, както знаеш, водят до появата на акне. Калъфките на възглавниците също са голям развъдник на бактерии, защото върху тях остават косми и още повече пот.

 

 

Какво да правиш?

Няма как да се грижиш за леглото на гаджето си, но може да го правиш за твоето. Никога не си лягай с мръсни дрехи и чорапи в леглото, колкото и да ти е уморено. Също така не бива да ядеш в леглото, като изключение прави романтичната закуска, поднесена от гаджето. Хубаво е спалното ти бельо да бъде от 100% памук, а не от изкуствени материи. Ако кожата ти е склонна към акне, трябва да переш спалното си бельо два пъти седмично.

 

Масажни масла – ако кожата ти е склонна към акне, е напълно възможно да ти се появят пъпки след употребата на масажно масло при проблемните зони като гръб, гърди и лице. Кожата секретира себум през порите, за да си създаде защитна бариера и да се овлажнява по естествен път. Когато се мажеш с масажно масло, пречиш на себума да излезе през порите и той остава вътре в тях, запушва ги и предизвиква възпаления, което пък води до появата на досадни пъпки.

 

Какво да правиш?

На пазара има огромно разнообразие от продукти, така че се спри на някой по-натурален вариант като кокосово масло, например. Лосионите, които не запушват порите, също са добра опция. Но като цяло е добре да знаеш, че няма масло, което малко или много да не води до запушване на порите. Затова е препоръчително винаги да измиваш хубаво тялото си, след като си използвал масажно масло и масажът е приключил.

 

Пот – колкото повече се движиш, толкова повече се потиш. А по време на секс движението е неизбежно, освен ако не искаш да си скучен сексуален партньор. Самата пот не води до появата на пъпки, но когато се смеси със себум, грим, бактерии и други нечистотии по кожата, може да предизвика тяхната поява. Ако лицето не се почисти хубаво, тяхната смесица запушва порите.

 

Какво да правиш?

Препоръчително е да почистиш кожата си преди и след секс, ако не искаш да ти се появят пъпки на следващия ден.

 

Продукти за коса – стилизиращите продукти, които ползваш за косата си, могат да доведат до появата на пъпки. Съставките в тях може да оказват благоприятно влияние върху косата, но не и върху кожата, особено силиконите, акрилатите и маслата.

 

 

Какво да правиш?

Когато си купуваш нов продукт, внимателно чети етикета върху него. Не си взимай неща, които съдържат прекалено много химикали в себе си, защото могат да доведат до хормонални промени и да предизвикат оксидативен стрес за кожата. Имай предвид, че продуктите, съдържащи алкохол, изсушават, а тези с масла запушват порите. Хубаво е по време на секс косата ти да бъде вързана, за да не се допира до лицето ти.

 

Окосмяване по лицето – мъжете с бради определено са секси, но имай предвид, че обилното количество косми няма да се отрази добре на гладката ти кожа. Силното триете, което ще се получи, докато си разменяте целувки, ще доведе до повишаване продукцията на себума. А излишния себум се смесва с мъртвите кожни клетки в порите, запушва ги и се появяват пъпки.

 

Какво да правиш?

Не се притеснявай да окуражиш гаджето си да се грижи за брадата си и да я поддържа. Хубаво е редовно да подстригва краищата на брадата си и да я мие с антибактериален сапун. Ако гаджето ти не иска да прави тези неща, то ще ти се наложи да избираш пози за секс, при които няма допир на неговата брада до лицето ти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия